Ingredienser
4-6 portioner
Ragu på högrev
- 1 kg. älgstek på bit
- 1 st. märgben
- 2 st. stora morötter
- 1 st. röd chili
- 3 st. stora champinjoner
- 1 st. stor gul lök
- 3 st. vitlöksklyftor
- 1 st. selleristjälk (lång som ett finger)
- 2 msk. tomatpuré
- 5 dl. rödvin
- 400 g. krossade tomater
- 4 st. enbär
- 6 st. stjälkar inkl. blad av färsk timjan (eller 3 msk. torkad timjan)
- 4 st. kvistar inkl. blad med kryddsalvia (eller 1 msk. torkad kryddsalvia)
- 1 st. stjälk av rosmarin (eller 1 msk. torkad rosmarin)
- 3 st. lagerblad
- 1/4 dl. koncentrerad viltfond
- Olivolja och smör till stekning
Potatismos
- 1 kg potatis (jag valde mandelpotatis)
- 2 dl. grädde
- 2 dl. mjölk
- 200 g. smör
- Muskotnöt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Salt efter smak
Till servering
- Crème fraiche
- Finhackad persilja
Älgragu med potatismos är välsmakande långkok. Låt din gryta få tillagas i 5-6 timmar.
Inledning
Denna ragu på älgstek är ett långkok. Själv lät jag den få tillagas i ugnen i 6 timmar på låg värme. Den blir bara godare ju längre den får stå och gotta till sig. Dagen efter är den ännu godare, eftersom smakerna sätter sig ytterligare. Jag serverade älgragun tillsammans med potatismos. Alltså det tycker jag passar finfint. Men att servera till pressad potatis eller kanske till och med pasta skulle också kunna passa. Det vin du har i din älgragu, är också det vin du dricker till. Men vill du absolut inte ha rödvin i din älgragu, så ska du kunna byta ut det mot vatten.
Så här gör du älgragu med potatismos
- Finhacka, chili, löken, vitlöken och sellerin. Riv morötterna med ett rivjärn. Riv även champinjonerna med rivjärnet. Du har nu gjort något som på italienska kallas för sofrito.
- Lägg olivolja och smör i en stekpanna och värm på. När smöret har tystnat så lägger du i din sofrito och steker på under omrörning tills löken börjar bli glansig.
- Forma ett hål i mitten av pannan och addera tomatpuré. Låt tomatpurén få steka under omrörning i någon minut. Sedan blandar du tomatpurén med sofriton och stek på i ytterligare någon minut. För sedan över allt till en ugnsgryta med lock.
- Salta och peppar älgsteken runt om och stek på i olja och smör tills alla sidor fått en trevlig stekyta. Lägg den stekta älgen tillsammans med sofriton. Lägg även i märgbenet.
- Tillsätt rödvin, krossade tomater, timjan, kryddsalvia, rosmarin, lagerblad, enbär som du krossat i mortel och koncentrerad viltfond.
- Sätt in ugnsgrytan med locket på i mitten av ugnen på 150 grader i 5-6 timmar.
- Efter 5-6 timmar så tar du ut din älgragu och med gafflar river du sönder det möra köttet i mindre strimlor. Plocka ur märgbenet, men säkerställ så du får ur märgen från benet till din gryta. Blanda och smaka av om du ev. behöver mer salt och svartpeppar.
Potatismos
- Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten.
- Koka upp potatisen och låt sjuda i ca. 35-40 minuter, eller tills potatisen är klar. Det ska gå lätt att föra igenom en sticka utan motstånd. Läs på förpackningen vilken kotid som gäller.
- Värm på mjölk, grädde och smör i en kastrull. Det ska absolut inte koka upp, utan låt smöret och grädden och mjölken värmas till det är så varmt att smöret smält. Se till att detta är klart när potatisen är färdigkokt.
- När potatisen är färdigkokt så häller du av vattnet och lägger potatisen i en bunke. Ta fram potatispressen och pressa potatisen i kastrullen som du kokat potatisen i. Addera svartpeppar och riven muskotnöt.
- Häll över smör, grädde och mjölkblandningen på den pressade potatisen i omgångar. Alltså häll inte i hela mjölkblandningen! Bearbeta moset med en slickepott efter varje omgång tills du får en konsistens på potatismoset som du föredrar.
- Smaka av potatismoset med salt samt eventuellt mer svartpeppar och riven muskotnöt.
Servera älgragu med potatismos
Lägg potatismoset samt älgragun på tallrikar. Jag valde att toppa med crème fraiche. Alltså det är valfritt men jag gillade den smakbrytningen. Jag toppade även med finhackad persilja.