×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Vit sparris med hollandaisesås, regnbågsrom och gräslök

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Vit sparris med hollandaisesås

 • 12 st. sparris
 • 1 l. vatten
 • Saften från 1 citron
 • 1/2 msk. socker
 • 1 msk. salt

Hollandaisesås

 • 3 st. äggulor
 • 400 g. osaltat smör
 • 1/2 msk. vatten
 • 1/2 msk. citronsaft
 • Peppar efter smak
 • Salt efter smak
 • Ev. mer citronsaft att smaka av med

Övriga tillbehör

 • 2-4 msk. gräslök
 • 80 g. regnbågsrom eller annan rom

Vit sparris med hollandaisesås, regnbågsrom och gräslök är välsmakande förrätt.

Vit sparris med hollandaisesås, regnbågsrom och gräslök är välsmakande förrätt.

Inledning

I mitt recept på vit sparris med hollandaisesås, valde jag en sparris av den lite mindre storleken. Men den är ändå något tjockare än den tjockare gröna sparrisen. Därav jag i receptet har valt 3 sparrisar per portion. Men det finns också en mycket tjockare variant och som därmed är dyrare. Den är inte alltid lika enkel att få tag på. Men hittar du den, så kan det räcka med två sparrisar per portion. Eller en som du delar på mitten. Du får bedöma.

Du tillagar din hollandaisesås efter att sparrisen fått sig ett litet uppkok. Eftersom eftervärmen kommer fortsatt tillaga sparrisen. Du vill inte att den vita sparrisen ska vara totalt sladdrig när den serveras. När det kommer till din hollandaisesås, så börjar du med någon halv matsked av citronsaft för att sedan smaka av med mer citron när din hollandaisesås är klar. Så som jag gör min hollandaisesås eller för den delen bearnaisesås, skiljer sig lite mot vad de flesta andra gör. Jag gör min sås över ett vattenbad, men istället för att smälta smöret, så skär ja det i mindre tärningar och låter smöret vara rumstempererat. Orsaken är att det minimerar risken att din sås skär sig. Men den kan fortfarande skära sig och då har jag en guide för hur du räddar din sås här.

Jag vill också påminna dig om att inte slänga den delen av sparrisen som du skär bort och det som du också skalar bort. Frys ner och när du har sparat ihop med tillräckligt sparris, så gör du en sparrissoppa. Det gäller att vara matsmart.

Avslutningsvis tycker jag att denna rätt lämpar sig bäst som en smakfull förrätt. Jag serverade den själv som förrätt på mors dag.

Så här gör du vit sparris med hollandaisesås

 1. Lägg vatten, socker, salt och citronsaft i en kastrull med lock som rymmer din sparris.
 2. Skär bort den träiga nedre delen av din sparris och med en potatisskalare skalar du bort det yttre skalet från sparrisen. Det yttre skalet är inget du vill äta för det ger en trådig smakupplevelse. Lägg sedan din sparris i kastrullen.
 3. Låt sparrisen få koka upp och låt den få sig ett snabbkok i någon minut, innan du tar bort kastrullen från värmen. Låt sparrisen få vara kvar i det varma vattnet.
 4. Nu kan du sätta igång att göra din hollandaisesås. Lägg tre äggulor i en värmetålig skål tillsammans med lite vatten och citron.
 5. Lägg skålen ovanpå en kastrull som du har vatten i botten. Säkerställ så det finns ett bra mellanrum mellan skålen och vattnet.
 6. Vispa ihop äggulorna med vattnet och citronsaften och låt värmen från vattenångorna tillaga äggblandningen under kontinuerlig omrörning. Säkerställ så vattnet inte stormkokar.
 7. När äggblandningen har börjat tjockna (den ska vara tjockare än man tror), så tillsätter du smörtärningar i omgångar och under fortsatt kontinuerlig omrörning. Ta inte i allt smör med en gång, utan ta några tärningar och bearbeta in dem i såsen innan du lägger in nya.
 8. När alla smörtärningar är i såsen, så ställer du kastrullen från värmen. Skålen kan med fördel vara kvar ovanpå.
 9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.

Servera vit sparris med hollandaisesås, forellrom och gräslök

Plocka ur sparrisen från kastrullen och låt dem få rinna av från vattnet. Fördela sparrisen på tallrikar och lägg på din goda hollandaisesås. Finhacka gräslök som du sprinklar över och avsluta med att lägga på lite god rom. Jag valde här regnbågsrom, men du väljer den rom som du föredrar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *