Sparrissoppa – Recept på matsmart soppa på grön sparris.

Så här gör du sparrissoppa

Hur ofta har du inte slängt ändarna av sparrisen? Ja alltså den nedre delan av sparrisen? Den är ju så träig och inget du vill äta. Men spara och frys ner dem. Det är nämligen som så att du kan göra en mumsig sparrissoppa på dem. Var matsmart och ta till vara på hela sparrisen. När jag gjorde detta recept, hade jag fryst ner 1 kg sparrisändar, som var till grund för detta recept.

  1. Skär sparrisändarna i cm-tjocka bitar.
  2. Finhacka schalottenlöken.
  3. Lägg en klick smör i en kastrull och stek på schalottenlöken tills den börjar bli glansig.
  4. Tillsätt det vita vinet samt kycklingbuljongen och lägg sedan i sparrisen.
  5. Låt allt få sjuda ihop tills sparrisen börjar bli söndrig.
  6. Ta fram en mixer och mixa. Du kommer att få en trådig bas.
  7. Sila din sparrissoppa i en annan kastrull och använd en sked eller slev för att pressa ut all vätska.
  8. Tillsätt grädde och låt sparrissoppan få sjuda ihop.
  9. Smaka av med salt, svartpeppar och en gnutta cayennepeppar.
  10. Vill du ha en tjockare soppa, så reder du av med lite maizena, till den konsistens du föredrar.
  11. Skär sparrisen som ska användas till garnering i cm-tjocka bitar. Du kan med fördel låta sparristopparna förbli hela.
  12. Lägg sparrisen i sparrissoppan och låt den få värmas på låg värme i 4-5 minuter, eller tills den blivit klar och fortfarande har ett ”bit”.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4-8 portioner

Sparrissoppa

  • 1 kg. ändar av sparris
  • 6 dl. kycklingbuljong
  • 1 dl. vitt vin
  • 2 dl. grädde
  • 6 st. schalottenlökar
  • 1 msk. smör till stekning
  • Lite cayennepeppar
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 200 g. färsk sparris till garnering
  • Maizena till redning
Skriv ut receptet