Att koka egen kycklingbuljong eller annan god buljong är inte svårt. Det tar lite tid, men samtidigt sköter sig tillagningen mestadels själv så du får tid att göra annat i köket.

Så här gör du

1. Grovhacka lök, morot, palsternacka, vitlök och selleri.

2. Lägg alla ingredienser i en 5 liters gryta och fyll på med vatten så det täcker allt och lite till.

3. Koka upp innehållet och låt det få sjuda på svag värme. Sila bort slagget som lägger sig mot ytan.

4. Efter ca. 30 minuter eller tills kycklingbenen är genomkokta så plockar du upp dem och rensar dessa på sitt kött. Detta kött är exempelvis perfekt att ha i en kycklingsallad.

5. Lägg tillbaka kycklingbenen och övriga kycklingrester i biljongen och låt buljongen få sjuda  i ca. 4-5 timmar. Undvik att röra om för mycket under kokningen så blir buljongen klarare.

6. När buljongen kokat klart så silar du av den.

Notera att det inte tillsatts något salt i buljongen. Detta är för att undvika att maträtter som buljongen används inte ska bli för salt. Det är därmed bättre att salta i den maträtt som buljongen ska användas till. Det går bra att frysa ner buljongen.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Buljongen

  • 1 kg kycklingben
  • 2 st. gula lökar
  • 2 st. stora moröter
  • 2 st. palsternackor
  • 1 st. selleristjälk
  • 2 st. vitlökslkyftor
  • 10 st. svartpepparkorn
  • 4 st. lagerblad
  • 4 msk. timjan
  • 6-7 st. persiljestjälkar
Skriv ut receptet