Ingredienser
Kycklingbuljong
- 1 kg kycklingben
- 2 st. gula lökar
- 2 st. stora moröter
- 2 st. palsternackor
- 1 st. selleristjälk
- 2 st. vitlökslkyftor
- 10 st. svartpepparkorn
- 4 st. lagerblad
- 4 msk. timjan
- 6-7 st. persiljestjälkar
Att koka egen kycklingbuljong eller annan god buljong är inte svårt. Det tar lite tid, men samtidigt sköter sig tillagningen mestadels själv så du får tid att göra annat i köket.
Så här gör du
- Grovhacka lök, morot, palsternacka, vitlök och selleri.
- Lägg alla ingredienser i en 5 liters gryta och fyll på med vatten så det täcker allt och lite till.
- Koka upp innehållet och låt det få sjuda på svag värme. Sila bort slagget som lägger sig mot ytan.
- Efter ca. 30 minuter eller tills kycklingbenen är genomkokta så plockar du upp dem och rensar dessa på sitt kött. Detta kött är exempelvis perfekt att ha i en kycklingsallad.
- Lägg tillbaka kycklingbenen och övriga kycklingrester i biljongen och låt buljongen få sjuda i ca. 4-5 timmar. Undvik att röra om för mycket under kokningen så blir buljongen klarare.
- När buljongen kokat klart så silar du av den.
Notera att det inte tillsatts något salt i buljongen. Detta är för att undvika att maträtter som buljongen används inte ska bli för salt. Det är därmed bättre att salta i den maträtt som buljongen ska användas till. Det går bra att frysa ner buljongen.