×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Så räddar du en skuren bearnaisesås

Det är inte svårt att rädda en skuren bearnaisesås. Med denna metod så räddar du en skuren bearnaisesås varje gång.

Det är inte svårt att rädda en skuren bearnaisesås. Med denna metod så räddar du en skuren bearnaisesås varje gång.

Det finns många rekommendationer för hur man räddar en sprucken bearnaisesås. Jag gör min bearnaisesås över vattenbad. Det ger en minskad risk att såsen skär sig, men den kan faktiskt skära sig även med denna metod.

Jag har testat olika förslag på hur man räddar en skuren bea, men det är bara en metod som jag har lyckats med. Varje gång. Det du ska göra är att föra över den skurna bearnaisesåsen till en karaff. I skålen som du har över vattenbad, eller om du har en kastrull rätt på spisplattan, så adderar du en äggula. Den vispar du runt en kort stund, så den får lite värme och tjocknar något. Sedan adderar du i en fin stråle den skurna bearnaisesåsen under kontinuerlig omrörning. Häll absolut inte för mycket på en gång, eftersom då kommer inte äggulan att kunna ta emot den skurna bearnaisesåsen och därmed skapa en ny emulsion.

Med detta sättet så har jag räddat var enda skurna bearnaisesås. Men du måste också säkerställa att du inte har för hög värme, för då kan den skära sig igen. Det är den största boven till att din bearnaisesås skär sig nämligen och den troliga orsaken till att den skar sig från första början. En annan möjlig bov är att du har för mycket smör än vad äggulorna klarar av att binda. Det anges i många kokböcker att en äggula klarar av att binda 100 gram smör.

Denna metoden fungerar inte bara på bearnaisesås bör tilläggas. För annan emulsionssås som exempelvis hollandaisesås eller choronsås fungerar det precis lika bra!

Andra metoder som jag provat och som ska fungera är att använda sig av grädde eller varmt vatten. Man ska då göra på samma sätt som med äggulan av vad jag förstår det. Men jag har aldrig lyckats med dessa metoder. Jag kanske gör något fatalt fel här, men då metoden med äggulan funkar för mig, så vill jag rekommendera den till er. Så räddar du en skuren bearnaisesås enligt mig.

2 kommentarer

  1. Peter Köhler skriver:

   För mig har det räckt att hälla i 1 – 2 tsk ljummet vatten i den skurna bearnaisen för att rädda den…En hotellkock lärde mig det…

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Det ska testas nästa gång! Tack för tips! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *