×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Toast Skagen – Recept på smakfull klassiker

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 smörgåsar

Toast Skagen

  • 2 dl. majonnäs
  • 2 dl. gräddfil
  • 1 tsk. dijonsenap
  • 3 msk. finhackad dill
  • 300 g. färska skalade räkor
  • 80 g. löjrom eller stenbitsrom
  • 1 tsk. Kaviar
  • 4 st. rostbrödskivor
  • Smör till stekning
  • Salladsblad till 4 st. brödskivor
  • 4 st. skivor citron
  • Cayennepeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Finhackad dill till garnering

Toast Skagen – Recept på smakfull klassiker. Vem gillar inte räkröra på smörstekt brödskiva toppad med löjrom?

Toast Skagen - Recept på smakfull klassiker. Vem gillar inte räkröra på smörstekt brödskiva toppad med löjrom?
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Vem gillar inte toast skagen? Alltså alla har väl sin variant av Tore Wretmans klassiker och jag tänkte här visa hur jag gör min. Vilket bröd du väljer är upp till dig, men jag föredrar ett rostbröd. Här valde jag ett italienskt lantbröd som passar utmärkt att både rosta eller smörsteka. Men vanlig formfranska funkar också. Vissa skär bort brödkanterna och det kan du göra om du vill. Men jag väljer själv att behålla dem.

Vissa skär räkorna i mindre bitar och andra behåller dem hela. Hur du gör är upp till dig. Jag väljer vanligtvis att hålla dem hela.

Du serverar din toast skagen direkt efter att du stekt klart brödskivorna. Men själva röran går bra att göra tidigare och bara ställa i kylskåpet tills det är dags att tillaga din toast skagen. Alltså jag tycker det är en lättlagad och smakfull maträtt som många uppskattar och passar därmed bra till bjudning.

Vilken rom du vill använda är upp till dig. Löjrom är jättegott, men jag kan tycka att det inte är något fel med stenbitsrom heller. Alltså det kan bli gott och glamouröst utan löjrom också tycker jag.

Så här gör du toast skagen

  1. Lägg majonnäs, gräddfil, dijonsenap, finhackad dill och kaviar i en bunke. Blanda runt.
  2. Tillsätt därefter salt, svartpeppar och cayennepeppar efter smak. Var lite försiktig med saltet, då räkorna i sig är salta.
  3. Skala räkorna och lägg i bunken. Blanda varsamt och smaka av om du vill ha mer salt, svartpeppar eller cayennepeppar.
  4. Värm upp smör i en panna på medelhög värme. Stek bröden på båda sidor så de får en fin stekyta.
  5. Lägg de nystekta bröden på tallrikar och lägg sallad ovanpå.
  6. Därefter fördelar du räkröran.
  7. Lägga på 4 rejäla klickar av löjrom eller stenbitsrom.
  8. Skär upp 4 st. citronskivor och fördela på respektive tallrik.
  9. Därefter avslutar du med att ha på lite extra finhackad dill efter tycke och smak.

Serveringsförslag till toast skagen

Kan man dricka öl till en toast skagen? Alltså det tycker åtminstone jag. Här har du fem förslag som jag kan tänka mig att dricka till. Jag presenterar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *