×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Folkes Ofiltrerade Lager är välsmakande öl

Folkes Ofiltrerade Lager är välsmakande öl att dricka som sällskapsdryck eller till all sorts mat.

Om ölen

Producent:Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping.
Land:
Sverige.
Ölstil: Modern stil.
Styrka: 4,9%.
Flaskans bäst före: Augusti 2020 (provsmakas 29 december 2019).
Systembolagets beställningsnummer: 88910.
Pris: 23 kr.
Serveringstemperatur: 8°C – 10°C.
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.

Folkes Ofiltrerade Lager är välsmakande öl att dricka som sällskapsdryck eller till all sorts mat.

När denna recension skrivs, så är öl från Centralbryggeriet är en nyhet för mig. Det är nämligen som så att jag har som mål att recensera mer svenskproducerad öl och ett bidrag till denna resa är Folkes Ofiltrerade Lager. Det är en öl av modern stil och är som namnet antyder ofiltrerad. På flaskans etikett står det följande:

Folke Filbyter – Bjälboättens mystiske stamfader. Enligt sägnen fick han namnet Filbyter då han visade sig vara en ”fölbitare” – en man med fäbless för att kastrera hästar med tänderna. Sanning eller saga? Det här är vår hyllning till en av östgötaslättens mest ikoniska figurer.
Jag är inte så säker på om jag viljat lära känna den där Folke Filbyter om han existerat. Däremot kan jag tänka mig att lära känna Folkes Ofiltrerade Lager. Eftersom ni redan läst i den inledande rubriken, så kan ni därmed förstå att det är en trevlig bekantskap.

Utseende

Oklar gul färg med smutsvit skumkrona som snabbt tunnas ut.

Doft

Doften är maltig med inslag av knäckebröd, honung och citrus.

Smak

Det är en maltig frisk smak av knäckebröd, honung och ton av citrus med markerad beska och eftersmak knäckebröd och lite citrus. På det stora hela är det en ganska enkel men trevlig balanserad smak.

Betyg

Folkes Ofiltrerade Lager är trevlig öl att dricka som sällskapsdryck en varm sommardag, eller till mat som husmanskost, smörgåsbord, pizza eller grillat. Frågan är om jag köper den igen? Svaret är att jag lär nog inte specialbeställa den, eftersom det finns så många andra trevliga öler på mina närmsta Systembolag. Men ser jag den framför mig på butikshyllan, så kan jag köpa en flaska eller två som variation till mina andra inköp.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *