×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Skomakarlåda – Klassiskt recept

Ingredienser

kniv-gaffel-skedSkomakarlåda

  • 4 st. bitar ryggbiff (600 g.)
  • 400 g. rökt sidfläsk med svål
  • 1 st. vitlöksklyfta till stekning
  • 1 tsk timjan till stekning
  • Smör och olja till stekning
  • Salt
  • Svartpeppar

Rödvinssås

  • Svålen från sidfläsket
  • 3 dl. rödvin
  • 3 dl. vatten
  • 1/2 dl. koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk. torkad timjan
  • 1 st. liten morot
  • 20 cm. pujolök
  • Majsstärkelse
  • 1 msk. smör till
  • Salt
  • Svartpeppar

Potatismos

  • 1 kg. mjölig potatis
  • 100 g. smör
  • 2 dl. grädde
  • 1 dl. mjölk
  • Riven muskotnöt efter smak
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Övrigt

  • Ev. persilja till garnering

Skomakarlåda – Klassiskt recept på välsmakande husmanskost.

Skomakarlåda - Klassiskt recept på välsmakande husmanskost. Det vin du har i rödvinssåsen, är också det vin du dricker till.

Inledning

När tillagade du senast skomakarlåda? Detta är en trevlig och lite lyxigare klassiker bland husmanskosten. Här har du min variant. Välj ett vin som du gillar att dricka. Eftersom det vin du har i maten, är också det vin du ska dricka till. Det blir en så himla bra matchning tycker jag. Unna dig det. Köttet går att byta ut mot oxfilé eller entrecote om du vill det. Men det klassiska är att servera med ryggbiff.

Så här gör du garnityret

  1. Avlägsna svålen från sidfläsket. Men spara den då den ska användas till rödvinssåsen.
  2. Skär sidfläsket i mindre tärningar om ca. 1x1cm.
  3. Skär bort den övre delen av purjolöken så du bara behåller själva stammen.
  4. Skär purjolöken på långsidan så du skapar ett kryss. Skölj sedan purjolöken så du avlägsnar eventuell jord.
  5. Därefter skär du purjolöken i mindre strimlor.
  6. Stek sidfläsket på medelhög värme tills den blir knaprig.
  7. Gå sedan i med purjolöken och stek på så den mjuknar.
  8. Lägg sidfläsket och purjolöken i en skål när det stekt klart.

Så här gör du rödvinssåsen

  1. Skala moroten och skär den i större slantar.
  2. Lägg svålen från det rökta sidfläsket i en kastrull.
  3. I samma kastrull går du i med morot, rödvin, vatten, kalvfond och timjan.
  4. Låt koka upp för att sedan sjuda till hälften.
  5. Upplevs rödvinssåsen för rinnig, så reder du av den med majsstärkelse.
  6. Smaka av med svartpeppar och ev. salt.
  7. Stäng av värmen och invänta steg 5 när du ska steka ryggbiffen (om det är långt kvar tills det ska ske).

Så gör du potatismoset

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Värm på grädde, mjölk, muskotnöt och smör i en kastrull.
  3. När potatisen kokat klart så pressar du potatisen med potatispress i en bunke eller i den kastrull där du kokade potatisen.
  4. Häll över den varma mosvätskan i omgångar och blanda med en slickepott till den konsistens som du föredrar. Smaka av med salt och svartpeppar.

Så steker du ryggbiffen

  1. Salta och peppra ryggbiffen på båda sidor.
  2. Värm på en stekpanna med olja och stek ryggbiffen på hög värme. När du vänder på den så tillsätter du smör, vitlöksklyfta och timjan och öser köttet med timjan och smör.
  3. Stek köttet till önskad stekgrad och lägg köttet på en väl rengjord yta för att få vila i 5 minuter.
  4. Häll bort överblivet stekfett för att sedan gå i med 1/2 dl. vatten i stekpannen. Låt koka upp för att låta vattnet få ta åt sig alla steksmaker. Det kallas för att déglacera pannan.
  5. Gå i med vattnet i din rödvinssås. Blanda runt och värm på rödvinssåsen igen om det behövs innan servering.

Servera skomakarlåda på tallrikar

  1. När allt är klart för servering, så går du i med en matsked med smör i din rödvinssås. Rör runt så den monteras med rödvinssåsen.
  2. Skär sedan upp köttet i valfria storlekar.
  3. På var sin tallrik har du på potatismos och därefter lägger du på köttet.
  4. Ringla över rödvinssåsen och garnera med ditt stekta sidfläsk och purjolök.
  5. Garnera gärna även med finhackad persilja om du har det. Drag gärna några extra drag med pepparkvarnen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *