Räkbakelse med löjrom – Recept på trevlig förrätt som du lyckas med.

Så här gör du räkbakelse med löjrom

  1. Vispa crème fraiche hårt i en bunke med elvisp. Detta eftersom du vill få den väldigt fast i sin konsistens.
  2. Tillsätt sedan citronsaft, sherry, kaviar och dijonsenap. Vispa sedan ihop igen.
  3. Finhacka därefter dill, gräslök samt rödläk och lägg i samma bunke. Rör sedan om och smaka av med salt och svartpeppar. Här kan du med fördel använda en sked att röra om med, eftersom du inte ska röra om så hårt längre.
  4. Fortsätt med att skala räkorna och hacka dem i lite mindre bitar, eftersom du inte vill ha för stora bitar. Lägg räkorna i bunken och blanda runt. Se till att bara spara några hela räkor till garnering.
  5. Låt sedan din räkröra få stå i kylskåp i någon timma. Detta beror på att smakerna sätter sig och du kommer därmed få en godare räkbakelse.
  6. Skapa 12 rundlar av formbröd till din räkbakelse. Här valde jag ljus formfranska, men vill du använda bröd av råg eller fullkorn, så passar det också. Du kan beräkna 3 bröd per person, eftersom det annars blir för mäktigt som förrätt. Jag använde ett IKEA-glas som hade en bra bredd.
  7. Stek formbrödet på båda sidor i lite smör så de blir frasiga.

Bygg din räkbakelse med löjrom

  1. Placera ett stekt formbröd på en plan yta. Addera en klick av räkröran och fördela ut den mot ytterkanterna. Lägg ett formbröd ovanpå och tryck till lite försiktigt. Addera ytterligare ett lager av räkröran på samma vis och avsluta med att lägga på ytterligare ett formbröd som lock och tryck lite försiktigt. Gör på samma sätt med resterande räkbakelser. Se till så du sparar någon halv dl. av röran att täcka sidorna med.
  2. Ta det som är kvar av röran och täck sidorna med. Har du fått lite dåligt med röra över, så kan du alltid addera extra crème fraishe, innan du applicerar. Du behöver inte ha ett tjockt lager på sidorna, bara så att det kan fånga upp de krossade ostbågarna.
  3. Fortsätt med att krossa ostbågar i en bred lite djupare tallrik eller skål. Du vill få fina smulor, eftersom det ser trevligare ut vid servering. Lyft din räkbakelse genom att hålla på ovan och underdelen och täck sidorna med de krossade ostbågarna. jag täckte sidorna genom att ”doppa” dem i de krossade ostbågarna.
  4. Lägg sedan dina räkbakelser på var sin tallrik.

Garnera din räkbakelse med löjrom

  1.  Garnera ovansidan med löjrom eller stenbitsrom i ett jämt lager och så att det täcker brödet.
  2. Placera sedan några skalade räkor jämt fördelade.
  3. Avsluta med att garnera med lite dill. Jag gjorde det inte själv, men du kan även placera en liten citronskiva ovanpå om du vill.

Dryckesförslag till räkbakelse med löjrom

Till denna räkbakelse hade jag valt en lager, pilsner eller veteöl. Faktum är att även en syrlig öl kan passa. Här listar jag därmed några förslag på öler som jag recenserat och som kan passa. Tog även med ett alkoholfritt alternativ. Såklart passar vin också, men eftersom jag har en ölblogg, så tipsar jag om öler helt enkelt.

  1. Wisby Pils
  2. Mariestads Export
  3. Brooklyn lager
  4. Benediktiner Weissbock
  5. 3 Fonteinen Oude Geuze
  6. Melleruds Alkoholfria Pilsner

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Räkbakelse med löjrom

  • 3 dl. crème fraiche
  • 300 g. skalade räkor
  • 1/2 st. mindre rödlök
  • 2 msk. gräslök
  • 3 msk. dill
  • 1 msk. dijon senap
  • 1/2 msk. cherry
  • 2 tsk. kaviar på tub
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Saften från ½ citron
  • 12 tunna skivor formbröd (exempelvis formfranska)

Garnering

  • 1/2 dl. av räkröran (addera lite extra crème fraiche om det behövs)(
  • 4-5 dl. krossade ostbågar
  • 75 g. röd löjrom eller stenbitsrom
  • Några skalade räkor att lägga på toppen
  • 2-4 msk. dill (jag valde små dillvippor)
Skriv ut receptet