×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pannbiff med lök, gräddsås och potatis

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pannbiffar

  • 500 g. blandfärs
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 dl. grädde
  • 1 msk. kinesisk soja
  • 3 msk. kalvfond
  • 1 dl. panko ströbröd
  • 1 st. ägg
  • 2 tsk. dijon
  • 25 drag med svartpepparkvarnen
  • 1+1/2 tsk salt
  • Smör till stekning

Stekt lök

  • 4 st. gul lök
  • 1 tsk. kinesisk soja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning

Gräddsås

  • 4 dl. grädde
  • 1 msk. kalvfond

Tillbehör

  • Kokt potatis till 4 portioner
  • Inlagd gurka
  • Persilja till garnering

Pannbiff med lök, gräddsås och potatis. Servera med inlagd gurka och toppa med persilja.

Pannbiff med lök, gräddsås och potatis. Servera med inlagd gurka och toppa med persilja.

Så här gör du pannbiff med lök, gräddsås och potatis.

Stekt lök

  1. Skala löken, dela den på hälften och skär av roten. Skär sedan löken i mindre strimlor.
  2. Värm på en stekpanna med smör och stek löken på medelhög värme under omrörning då och då.
  3. Tillsätt efter ett tag kinesisk soja och stek på tills löken blivit mjuk och fått en stekyta. Du väljer själv hur länge du vill steka löken. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pannbiff

  1. Skala och finhacka den gula löken och vitlöken.
  2. Lägg löken och vitlöken i en stekpanna och stek på med smör tills löken fått svettas av och fått en glansig yta.
  3. Lägg den stekta löken och vitlöken i en bunken. Låt det få svalna.
  4. Tillsätt sedan grädde, kalvfond, soja, panko ströbröd, ägg, dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda ordentligt och låt stå i ca. 20 minuter så smeten får sätta sig.
  5. Tillsätt sedan blandfärsen och blanda ordentligt. Låt smeten sedan få stå i kylskåp i ca. 20 minuter.
  6. Forma dina pannbiffar i valfri storlek. Jag gjorde mina lite mindre om 80 g. st. Jag fick 10 st. bannbiffar.
  7. Värm en stekpanna på medelhög värme och lägg i smör och olja. När smöret tystnad så steker du dina pannbiffar tills de får en fin stekyta på båda sidor och är tillagade helt igenom.

Gräddsås

  1. I stekpannan där du stekt dina pannbiffar, så adderar du grädde och kalvfond. Eftersom det finns mycket smak i stekpannan, så vill du bevara denna smaken i gräddsåsen.
  2. Låt sjuda ihop på medel värme i några minuter. Rör runt då och då.
  3. Smaka av med ev. salt och svartpeppar. Men det troliga är att du inte behöver tillsätta något mer.

Pannbiff med lök, gräddsås och potatis tillsammans med inlagd gurka och persilja.

Ha på gräddsåsen på botten av tallrikarna. Lägg sedan på potatisar för att därefter lägga på pannbiffar. Därefter fördelar du ut löken, har på inlagd gurka och garnerar med färsk persilja. Avsluta gärna med några extra drag med pepparkvarnen. Eftersom det aldrig kan skada. Även om det inte står med i ingrediensförteckningen, så kan jag tro att ni är många som vill servera lingonsylt till. Då gör ni det. Alltså det kan jag också tycka är gott, även om jag inte serverade till detta receptet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *