Örtiga köttbullar – recept på välsmakande köttbullar som du lyckas med.

Så här gör du örtiga köttbullar

  1. Skala och finhacka den gula löken. Finhacka även vitlöken.
  2. Lägg hälften av den råa löken i en bunke. Resterande lök och vitlök steker du i stekpanna med smör tills löken fått svettas av och fått en glansig yta.
  3. Lägg den stekta löken och vitlöken i samma bunke som den råa löken.
  4. Tillsätt grädde, kalvfond, soja, panko ströbröd, ägg, dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda ordentligt och låt stå i ca. 20 minuter så smeten får sätta sig.
  5. Lägg i finhackad persilja, och torkad timjan, rosmarin, och oregano. Blanda om. Tillsätt nätfärsen och blanda ordentligt. Låt smeten sedan få stå i kylskåp i ca. 20 minuter.
  6. Forma dina köttbullar i ca. 2cm tjocklek för hand. Fukta gärna dina händer med vatten, så går det enklare att forma dina köttbullar. Du kommer att få ca. 30 st. köttbullar.
  7. Värm en stekpanna och lägg i smör och olja. Stek dina köttbullar på medelhög värme tills de får en fin stekyta och är tillagade helt igenom.

Servera dina örtiga köttbullar till exempelvis pasta och tomatsås. Att servera till potatismos, brunsås och lingon är en annan klassiker. Att göra en välsmakande köttbullemacka är inte fel heller tillsammans med en god rödbetssallad.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4-8 portioner

Örtiga köttbullar

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 dl. grädde
  • 3 msk. kalvfond
  • 1 msk. soja
  • 1 dl. panko ströbröd
  • 1 st. ägg
  • 2 tsk. dijon
  • 2 msk. färsk persilja
  • 2 tsk. torkad timjan
  • 2 tsk. torkad rosmarin
  • 2 tsk. torkad oregano
  • 20 drag med svartpepparkvarnen
  • 1+1/2 tsk salt
  • Smör till stekning
  • Matolja till stekning
Skriv ut receptet