×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Öl och ost i kombination

Öl och ost i kombination - när serverade du senast öl till ostbrickan? Vilka ölstilar ska man välja? Vilka ostar ska man välja?

Öl och ost i kombination – när serverade du senast öl till ostbrickan?

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Är det något som jag verkligen vill slå ett slag för, så är det att servera ost till öl. Men funkar alla ölstilar att servera till ostbrickan?

Jag personligen föredrar att servera mörkare öler som exempelvis porter, stout, quadrupel, dubbel och belgisk mörk ale. Men även engelska ales och bitter funkar också.

Man kan servera lageröl också om det är så, även om jag personligen föredrar mörka öler mer. Jag skulle då välja en lageröl som har en mer citrusbetonad smak. Varför då? Alltså en ölstil som också funkar förträffligt till ostar är IPA. Det kan man inte tro, men den kombon är mycket fin. Så den ölstilen kan även jag välja emellanåt. De fruktiga smakerna samspelar fint med ostsmakerna.

Vilka ostar ska man välja i kombination till öl?

Jag skulle spontant säga de ostar som du gillar. Här passar hårdostar, krämigare ostar, blå- och grönmögelostar, kittost, vitmögelost eller varför inte den osten som du använder till frukostmackan? Alltså glöm inte bort den sistnämnda osten. Den har ju också smak.

Jag är själv ingen fantast av getost, men det ska passa fint till veteöl har jag förstått det som. Så du som gillar getost kanske ska prova den kombon? Sen är många förtjusta i att kombinera blå- och grönmögelostar med porter och stout för att ta ett annat exempel.

Men jag tänker man provar sig fram! Personligen föredrar jag hårdostar och krämiga ostar. Men jag är ingen fantast av blå- och grönmögel samt getost.

Förslag på öl att välja till ostbrickan

Tänkte även passa på att ge några förslag på öl som kan passa till ostar. Listar dem i ingen speciell ordning.

Vilka ölstilar serverar du till ostbrickan?

Gillar du också öl och ost i kombination? Vilka är dina favoritostar? Vilka är dina favoritölstilar att servera ostarna med? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *