×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

La Trappe Isid’or passar utmärkt till ostbrickan

La Trappe Isid’or passar utmärkt till ostbrickan. Det är en match in heaven.

Om ölen

Producent: Bierbrouwerij de Koningshoeven.
Land:
Nederländerna.
Ölstil: Belgisk stark ale.
Styrka: 7,5%.
Flaskans bäst före: Juli 2022 (provsmakas 30 april 2020).
Systembolagets beställningsnummer: 11648.
Pris vid inköp: 29,90 kr.
Serveringstemperatur: 10°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Borde kunna lagras tänker jag?

La Trappe Isid’or passar utmärkt till ostbrickan. Det är en match in heaven.

Den enda ölen jag tidigare recenserat från Bierbrouwerij de Koningshoeven är La Trappe Quadrupel. En riktigt trevlig öl måste jag säga. Därmed är förväntningarna höga när jag öppnar kapsylen på La Trappe Isid’or. Det är en riktigt bra öl, om du serverar den med ost.

Utseende

La Trappe Isid’or har en oklar rödbrun färg med smutsbrunvit skumkrona.

Doft

Vad gäller doften upplever jag en jäst och söt doft av karamell, farinsocker, bröd, godis, kakor, torkad frukt som russin och honung. Det sticker även till lite i näsan när man doftar och det finns en förnimmelse av alkohol. På det stora hela så doftar den trevligt och mycket komplext. Eftersom den är så komplex i sin doft, så skulle jag nog kunna hitta fler doftnyanser. Eftersom jag är nyfiken på smaken, så slutar jag att leta doftnyanser. Det bör noteras att när ölen blir mer tempererad, övergår doften till en mer koncentrerad ton av torkad frukt.

Smak

Vad gäller smaken så upplever jag en maltig jäst smak av torkad frukt, russin, karamell, farinsocker, bröd, brödkryddor och ton av alkohol med markerad beska och trevlig eftersmak av torkad frukt som russin. Smaken av alkohol känns, men den passar samtidigt väl in i smakbilden. Precis som med doften så är det en trevlig komplex smak. Men samtidigt så är den lite obalanserad, men som på något märkligt vis blir det en del av balansen också på ett fint sätt. Svårt att förklara. Precis som med doften, så blir det en mer fruktig ton när den blir tempererad.

Betyg

La Trappe Isid’or tycker jag är en trevlig öl att dricka som sällskapsdryck, men till ostbrickan passar den ännu bättre. Det vet jag efter som jag provar den med några bitar lagrad ostar. Köper jag den igen kan man undra? Det kan jag göra, men då ska den serveras till ett gäng ostar. För La Trappe Isid’or passar utmärkt till ostbrickan. Det är en match in heaven. Sätter dock betyget utan att ha med ost i betygsättningen.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *