×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Bötet Barley Wine 2016 från Nynäshamns Ångbryggeri

Bötet Barley Wine 2016 från Nynäshamns Ångbryggeri.

Om ölen

Producent: Nynäshamns Ångbryggeri AB.
Land:
Sverige.
Ölstil: Barley Wine.
Styrka: 9,1%.
Flaskans bäst före: Juni 2022 (provsmakas 22 december 2017).
Systembolagets beställningsnummer: 11821.
Pris: 36 kr.
Serveringstemperatur: 10°C – 14°C.
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Bötet Barley Wine 2016 från Nynäshamns Ångbryggeri är kort och gott en trevlig öl.

Öl från Nynäshamns Ångbryggeri är ingen nyhet för mig. Jag hr tidigare testat deras stout, midvinterbrygd och vinterporter av årgång 2017. I handen håller jag nu i bryggeriets Bötet Barley Wine 2016.

På flaskans etikett står det att läsa att Bötet Barley Wine har fått sitt namn från den udde som Järflottaborna använde för att ro mellan ön och fastlandet. Vidare skriver de att de använder tre olika sorters karamellmalt och ölet har lagrats i 7 månader. Deras frösta Braley Wine utkom för första gången 2007 och är den starkaste ölen de framställt. 9,1% är ju en hög procenthalt och frågan är om jag kommer känna någon alkoholsmak? Jag får ta fram kapsylöppnaren och se vad Nynäshamns Ångbryggeri har att erbjuda mig.

Utseende

Bärnstensfärg med beige skumkrona. Mycket små fina och kompakta bubblor när man vickar på glaset. Den ser inbjudande ut.

Doft

Tydlig doft av torkad frukt, karamell, fikon och russin. Det doftar trevligt.

Smak

Smak av torkad frukt, kryddor, russin, med en trevlig sötma och besk strävhet i eftersmaken. Det är på det stora hela en trevlig smak, men jag upplever att det finns en liten obalans i smaken. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske det blir bättre med lagring?

Betyg

Bötet Barley Wine 2016 från Nynäshamns Ångbryggeri är en trevlig öl att dricka som sällskapsdryck, till en hamburgare, grillat kött eller varför inte ostbrickan. Trots sin alkoholstyrka, så är det inget jag känner i smaken. Detta är absolut en trevlig Barley Wine och jag tycker du ska prova den! Jag är själv lite återhållsam i betyget, men jag kan absolut tänka mig att du värderar den högre.

3,5/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *