×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout – En snäll stout

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout.

Om ölen

Producent: Nynäshamns Ångbryggeri
Land:
Sverige
Ölstil: Imperial Stout
Styrka: 7,0%
Flaskans bäst före: September 2020 (provsmakas 4 november 2017)
Systembolagets beställningsnummer: 11539.
Pris: 26,10 kr.
Serveringstemperatur: 12°C – 14°C
Lagringsmöjlighet: Kan lagras.

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout är en trevlig väbalanserad stout med trevlig smak, men som dessvärre är lite väl snäll för min smak.

På producentens hemsida kan man läsa att Nynäshamns Ångbryggeri är ett av Sveriges första mikrobryggerier. Det ska från början varit en medlems-pub där ölentusiaster började brygga tillsammans. Det var i den vevan som idén med att starta ett eget bryggeri växte fram. 1997 startades produktionen. All tillverkning sker i Nynäshamn och deras öler namnges efter platser i det omgivande kustbandet. När jag söker på Sotholmen så ligger det beläget norr om Nynäshamn. Deras historia ska enligt producenten vara en berättelse om entusiasm och en hel del ”jävlar anamma”. Frågan är om jag känner av någon jävlar anamma i Nynäshamns Sotholmen Extra Stout?

Utseende

Svart färg med ljusbrunfärgad skumkrona. Mycket små fina bubblor när man vikar på glaset.

Doft

Tydlig doft av kaffe och mörk choklad. Det är dock kaffet som har den framträdande doften. Det finns även en rostad bränd doft med inslag av mörka bär, samt en svag doft av vanilj.

Smak

Tydlig smak av främst kaffe med en rostad bränd eftersmak. Det finns även smak av choklad. Smaken är fyllig och det finns en beska. Lång eftersmak av kaffe. Finns även toner av lakrits. Smaken är inte på något vis explosionsartad och komplex, utan är ganska så snäll. Det är synd att den är så snäll eftersom det trotts allt finns mycket smaknyanser.

Betyg

Nynäshamn Sotholmen Extra Stout har en betydande doft och smak av kaffe. Det finns inga felsmaker och den upplevs balanserad. Personligen gillar jag komplexa och kraftiga stouter och denna stout är ganska så snäll i sin smak. Den snälla smaken drar ner betyget, då jag inte riktigt fick den där känslan av jävlar anamma. Jag tycker trots det att du ska prova den, då detta kan vara en öl för just dig!

3/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *