Ingredienser
4 portioner
Libapizza
- 4 st. libabröd
- 400 g. passerade tomater
- 4 st. vitlöksklyftor
- 20 st. stora basilikablad
- 300 g. fetaost
- 1 dl. riven parmesanost + lite extra ost för garnering
- Basilikablad till dekorering
- 2 msk. gräslök till garnering
- Salt
- Svartpeppar
Libapizza med fetaost – Recept på lättlagad pizza. Som pizzabotten använder du libabröd.
Så här gör du libapizza med fetaost
- Ställ ugnen på 225 grader.
- Grovhacka vitlök och färsk basilika. Se till att det blir stora bitar av vitlöken, eftersom du ska plocka bort dem vid ett senare steg.
- Stek vitlöken i olivolja i några minuter. Då tar olivoljan god smak av vitlöken.
- Lägg sedan i passerade tomater i stekpannan tillsammans med den grovhackade basilikan och låt sjuda i ca. 5 minuter. Se till att röra om med jämna mellanrum.
- Plocka ur vitlöksbitarna, för att sedan salta och peppra efter smak. Låt tomatsåsen sjuda några minuter till.
- Lägg libabröden på en ugnsfast plåt med bakplåtspapper.
- Applicera ett tunt lager av tomatsås på libabröden. För mycket tomatsås gör faktiskt inte pizzan godare.
- Riv över ett lager av parmesanost. Här kan du beräkna ca. 1/4 dl. per pizza. Vill du ha mer ost, så river du på det.
- Lägg ett jämt utspritt lager av fetaost. Du kan beräkna ca. 75 g. per pizza.
- Handriv basilikablad att strö över pizzorna.
- Ställ in libapizzorna i ugnen på 225 grader i 5 minuter. Pizzorna är klara när osten har smält. Beroende på ugnens storlek och funktion, så kan du behöva tillaga pizzorna i omgångar.
- Riv gärna över lite extra riven parmesanost och fördela ut finhackad gräslök. Du kan beräkna 1/2 msk. gräslök per pizza.
- Avsluta med några drag med pepparkvarnen samt ringla över en god olivolja innan servering.