×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. grillad macka med kalkon

 • 8 st. bröd (exempelvis formfranska)
 • 200 g. kalkon
 • 140 g. bacon
 • 1 st. mindre rödlök
 • 1 tsk. dijon
 • 3 msk. majonnäs
 • 100 g. gräddost
 • 8 st. skivor inlagd smörgåsgurka
 • Några drag med pepparkvarnen

Grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs – Recept på mumsig grillad smörgås.

Grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs - Recept på mumsig grillad smörgås.

Inledning

För att göra detta recept, så rekommenderas att du har en smörgåsgrill för bra resultat. Alltså jag använder själv en OptiGrill från OBH Nordica.

Men du kan alltid grilla dina smörgåsar utomhus i en kolgrill såklart. Ställ in grillen på indirekt värme, där du har kolen bara på ena halvan av grillen. Grilla mackorna så de får fin rostad yta på var sin sida över den varma ytan. Sedan lägger du dem på motsatt sida, som är den ”kalla” sidan och låter osten få smälta helt och där mackorna blivit helt varma.

Men vill du köra i ugnen så ställer du den på 225 grader och tillagar dina mackor i mitten av ugnen i ca. 10-15 minuter. Men du kommer dock inte få samma frasiga bröd med grillränder om du tillagar i ugnen.

Men du kan också tillaga i en stekpanna med lite smör på medelhög värme. Se till ha någon slags press som pressar mackorna likt en smörgåsgrill. Vänd när brödet fått fin färg och stek på andra sidan under press, tills den också fått fin färg, där osten har smält och mackan blivit varm.

Vad gäller brödet, så kan du välja i princip vilket bröd som helst. Men ett bröd som lämpar sig för att rostas eller grillas är ju att föredra. Alltså jag hade inte valt exempelvis en sirapslimpa. I detta receptet valde jag ett rostbröd av fullkorn, som har storleken som en vanlig formfranska. Det går att köpa i de flesta välsorterade mataffärer. Men väljer du ett större bröd, så kan du behöva anpassa mängden av ingredienser.

Den kalkon jag valde var rester från en god kalkonmiddag jag tillagat. Det går bra att byta ut mot kyckling om du har det. Annars får du köpa kalkonskivor i från affären. Eller kyckling om du nu föredrar det.

Grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs

 1. Skala löken och dela den i halvor. Skär bort roten på halvorna och skär sedan löken i tunna strimlor.
 2. Lägg och dijonsenap och majonnäs i en skål och blanda. Du har nu skapat dijonnaise.
 3. Hacka den inlagda smörgåsgurkan i små bitar.
 4. Ställ din OptiGrill på automatiskt läge för att tillaga kött och tillaga baconet tills grillen meddelar att det är klart. Men du kan såklart även steka baconet i stekpanna med lite matolja och smör. Stek då tills baconet är färdig enligt din preferens.
 5. Lägg bröden på en väl rengjord yta.
 6. Fördela ut dijonnaisen på vardera bröd. Spara lite att ha på det övre bröden.
 7. Lägg på den hackade smörgåsgurkan jämt fördelat.
 8. Sedan lägger du på den finstrimlade löken.
 9. Lägg sedan på kalkonen.
 10. Nu lägger du på osten.
 11. Sedan lägger du på baconet. Dela gärna på det så det ligger som bitar.
 12. Bred på resterande dijonnaise på var sin brödskiva och lägg bröden ovanpå med dijonnaisen mot resterande fyllning.
 13. Tillaga bröden på din OptiGrill tills de är klara, genom att köra på det automatiska programmet för att tillaga bröd. Använder du annan smörgåsgrill, så följer du instruktioner för den. Eller enligt den kortfattade instruktionerna för andra tillagningssätt ovan.

Hur mättande är grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs?

Jag är glad i min mat och blir i detta fallet mätt av två grillade mackor. Så receptet räcker då till två fullvuxna personer. Men serverar du med en trevlig sallad, så mättar ju den också och då borde receptet räcka till 4 personer, där ni får vardera smörgås. Annars är det bara att göra fler grillad macka med kalkon. Vem kan inte föräta sig på grillade mackor?

Öl att servera till grillad macka med kalkon, bacon, ost och dijonnäs

Visst är det gott med en bärs till en grillad macka? Då jag driver en ölblogg, så vill jag passa på att ge exempel på öl som du kan servera till denna macka. Jag listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *