×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Hel kalkon i ugn tillagad på låg temperatur

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-6 portioner

Kalkon

  • 3 kg kalkon
  • 1-2 st. rödlökar (beroende på vad du får plats med)
  • 1 st. äpple
  • ½ citron
  • 100 g. smör
  • 2 msk. salvia
  • 2 mks. rosmarin
  • 2 msk. timjan
  • Skalet från 1 st. citron
  • Salt
  • Svartpeppar

Att pensla kalkonen med

  • 200g smält smör
  • 1 msk. kinesisk soja

Sås

  • 2 st. rödlökar
  • 2 st. moröter
  • 1 st. palsternacka
  • 1 st. äpple
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • Kalkonlever (om den medföljer)
  • 3 dl. vatten
  • 3 dl. grädde

Potatis i ugn

  • 1 kg. mandelpotatis
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rosmarin
  • Timjan

Övrigt

  • Ev. snöre att binda upp kalkonen med.

Hel kalkon i ugn tillagad på låg temperatur är precis så du ska göra. Jag tillagar min kalkon på 150 grader vilket gör kalkonen mycket saftig.

Så här gör du hel kalkon i ugn tillagad på låg temperatur

  1. Grovhacka rödlök, vitlök och äpple och dela en citron på hälften.
  2. Stoppa in smöret i kalkonen och krydda med salvia, timjan och rosmarin. Lägg sedan in den hackade rödlöken och äpplet och avsluta med trycka in en citron med skalet pekandes utåt. Bind upp kalkonen med snöre om det behövs.
  3. Salta och peppra utsidan av kalkonen och riv över citronskal.
  4. Grovhacka rödlök, vitlök, morot, palsternacka, äpple och lägg i en ugnsfast form. Häll på 3 dl. vatten.
  5. Placera ett galler ovanför den ugnsfasta formen och lägg kalkonen med ryggen uppåt. Tanken är att saften från kalkonen ska rinna ner på innehållet i den ugnsfasta formen för att ge ytterligare smak till den sås du ska göra senare.
  6. Ställ in allt i ugnen på 150 grader. En hel kalkon i ugn tillagad på låg temperatur gör den mycket saftigare.
  7. Smält 200g smör i en kastrull. Häll över det smälta smöret i en skål, men undvik att ta med det vita ”slagget” som bildats. Lägg i soja och rör om.
  8. Varje halvtimma öppnar du ugnsluckan och penslar på sojasmörblandningen över kalkonen.
  9. Efter ca. 1½ timma så vänder du på kalkonen så du får färg även på bröstsidan.
  10. Kalkonen är klar efter ca 2½ timma och ska uppnå en innertemperatur på 72 grader.
  11. När kalkonen är färdig så ställer du den åt sidan så den får vila. Jag täcker vanligtvis med ugnsfolie.
  12. Sila av skyn från ugnsformen till en kastrull. Tillsätt 3 dl. grädde och koka upp. Då skyn har så mycket goda smaker så behöver du troligen inte krydda med exempelvis salt eller peppar. Red av såsen tills du får den konsistens som du önskar.
  13. Dela potatisen i halvor och krydda med vitlök, salt, peppar, rosmarin och timjan efter smak. Lägg på några klickar smör och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 40 minuter.

8 kommentarer

    1. David Svensson skriver:

      Hej!
      Menar du 150 grader varmluft eller ”vanlig” värme? 🙂

      1. Johan Linnarsson skriver:

        Hej David.
        Ursäkta det sena svaret. Alla mina recept utgår från att det inte är varmluftsugn. Sen ska man komma ihåg att alla ugnar är unika och viss tidsskillnad kan alltid uppstå där en köttbit kan behöva kortare eller längre tillagningstid. Mät alltid med en tillförlitlig termometer.

    2. Sven Jönsson skriver:

      Vad menar du med att lägga kalkonen ”upp och ner”? Min kalkon har bröst och rygg..

      1. Johan Linnarsson skriver:

        Hej Sven. Jag har uppdaterat innehållet. Börja med ryggen uppåt och sedan vänder du så bröstsidan är uppåt. Tack för din feedback och jag hoppas det blev tydligare nu. 🙂

    3. Torgny Nyholm skriver:

      Du säger att nan ska använda vitlök men den finns inte bland ingredienserna? Hur mycket?
      Vudare så finns äpplen med mera på två ställen, i kalkonen och i såsen? Kan du utveckla?
      // Torgny

      1. Johan Linnarsson skriver:

        Hej Torgny. Minns inte på rak arm hur många vitlöksklyftor som ska vara, men sist jag gjorde rätten själv, så vill jag minnas det var 3 vitlöksklyftor som användes. Så jag la till detta i ingrediensförteckningen. Hoppas den mängden vitlök passar även dig. Vad gäller äpple, så ska du ha ett äpple i själva kalkonen och ett äpple i den ugnsfasta formen som blir till din sås. Detta är ett av mina tidiga recept och har numera ett annat sätt att skriva recept på. Så jag ska uppdatera receptet och förtydliga. Tack för att du tittade in och tack för din feedback. 🙂

    4. Marina Arnlund skriver:

      Är kalkonen klar efter 2 1/2 timme totalt? Eller 1 1/2 + 2 1/2? Om kalkonen väger 4,5 kg – hur lång tid tror du det tar i ugnen?

      1. Johan Linnarsson skriver:

        Hej där.

        I detta receptet så utgår det från 3kg kalkon. Totala tillagningstiden är för receptet ca. 2½ timma för 3 kg. Angivelsen om 1½ timma är när det är dags att vända på den. Men den totala tiden kan variera beroende på ugn, så det är alltid bra att mäta med termometern efter åtminstone 2 timmar för att se var man är i gradantal för 3kg kalkon.

        Nu verkar du ha en kalkon på 4,5 kg och den behöver då längre tillagningstid. Tänker du borde kunna vända på den efter ca. 1½ timma enligt receptet. Men den totala tillagningstiden tänker jag blir runt 3 – 4 timmar för din storlek. Men som sagt bäst är att alltid mäta med termometer, för det är gradantalet som avgör tiden i slutändan. Så mät förslagsvis efter 2½ timma för att se var du ligger i temperatur och därefter kanske mäta temperaturen efter ytterligare 30-45 minuter (beroende på var du är i grader) och sedan fortsättnings mäta i intervaller efter det, tills du når rätt innertemperatur. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *