×
×

Sök på Johans mat

Fisk- och skaldjursspett med potatis och saffransaioli

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Fisk- och skaldjursspett

  • 300 g. lax
  • 300 g. havskatt
  • 2 st. gul lök eller rödlök
  • 300 g. tigerräkor

Marinad till fiskspett

  • Saften från 1/2 citron
  • 1 dl. olivolja
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 1/2 st. röd chili
  • 1 tsk. honung
  • 1/2 dl. persilja
  • 1/2 dl. gräslök
  • 1 msk. salt
  • 20 drag med pepparkvarnen

Saffransaioli

  • 1-2 st. vitlöksklyftor (börja med en och smaka av)
  • 1/2 msk. vitvinsvinäger
  • 1 st. äggula
  • 1 tsk. dijonsenap
  • 2,5 dl. neutral olja
  • Saften från 1/2 citron
  • 0,5 g. saffran (1 st. förpackning)
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Grillad potatis

  • 800 g. potatis
  • 1/2 dl. matolja
  • 1/4 dl. persilja

Övriga tillbehör

  • 2 st. citron
  • 1 st. lime

Fisk- och skaldjursspett med potatis och saffransaioli är smakfull grillad middag.

Fisk- och skaldjursspett med potatis och saffransaioli är smakfull grillad middag.

Inledning

Fisk- och skaldjursspett är mycket gott att lägga på grillen. Du vill grilla dem på en hög direkt värme. Alltså mellan 230-250 grader är ett bra riktmärke. Ju högre värme desto mindre chans att de fastnar mot grillgallret. Alltså du vill inte grilla dina fisk- och skaldjursspett på indirekt värme. Det tar ca. 7-8 minuter att få dem klara. Men övergrilla inte dina fisk och skaldjur! Jag vände på spetten efter halva tiden och det räcker at vända dem en gång.

Samma gjorde jag även med potatisen, som alltså fick grillas samtidigt med fisk- och skaldjursspetten. Mer grilltid behövde inte mina potatisspett. Välj helst potatis av mindre storlek.

Vad gäller din saffransaioli, så tycker jag du ska börja med en vitlöksklyfta. Låt din aioli få stå en stund och smaka av om du vill ha i mer vitlök. Mängden vitlök är ju en smaksak. Alltså jag gillar själv smaken av vitlök, men den ska inte ta över i min mening.

Din aioli kan du med fördel göra i förväg, så den är klar att bara servera. Men även potatisen kan du koka innan och låta svalna, innan du blandar upp den med olja och persilja. Alltså det du kan förbereda ska du förbereda. Så underlättar det för dig i köket.

Men just det! Alltså det står inte med i receptet, men en baguett eller formfranska som du har på lite olivolja, är finfint att snabbgrilla och passar väl till denna maträtt.

Så här gör du fisk- och skaldjursspett med grillad potatis och saffransaioli

  1. Börja med att göra din aioli. Lägg rumstempererad äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt även saffran och med ett fint rivjärn så river du i en vitlöksklyfta.
  2. Vispa ihop och tillsätt oljan i en fin stråle under kontinuerlig omrörning. Men häll inte på för mycket olja, för då hinner den inte gifta sig med ägget och skapa emulsion. Du ska få en fast konsistens.
  3. Pressa över citronsaft och blanda runt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Låt din aioli få stå i kylskåp i ca. 20 minuter och smaka om du vill ha i mer vitlök. Annars låter du aiolin få stå i kylskåpet tills servering.

Marinad till fisk- och skaldjursspett

  1. Finhacka gräslök, persilja och chili och lägg i en bunke.
  2. Ta fram ett fint rivjärn som du river ner en vitlöksklyfta. Alltså du vill att vitlöken ska vara finriven och inte grov.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt.

Förbered fisk- och skaldjursspettet

  1. Skär laxen och kattfisken i bitar om ca. 3×3 cm.
  2. Lägg laxen, kattfisken och tigerräkorna i din marinad och låt stå en timma i kylskåpet.
  3. Efter en timma så skalar du löken och skär den i större bitar. Körsbärstomaterna sköljer du under vatten.
  4. Nu är det dags att montera spetten. Hur du gör är upp till dig och i vilken ordning du vill trä på de olika ingredienserna.

Förbered spett av potatis

  1. Koka potatis av mindre storlek i saltat vatten tills de är i princip är klara. Låt potatisen få svalna helt.
  2. Blanda din svalna potatisen med olja och finhackad persilja.
  3. Trä potatisen på grillspett.

Grilla fisk- och skaldjursspett med potatis

  1. Grilla dina fisk- och skaldjusspett samt potatisspett på hög värme (220-250 grader) i ca. 7-8 minuter. Alltså du vill verkligen inte övergrilla fisken och tigerräkorna. Du kommer märka att tigerräkorna ändrar färg från grå till lätt rosaröd. Då vet du att de är klara. Glöm även inte bort att grilla dina citron- och limehalvor.
  2. När fiskspetten är klara, så ska även potatisen vara klara, då dessa bara ska få en trevlig grillyta.

Servera fisk- och skaldjursspett med potatis och saffransaioli

Lägg upp fiskspetten på tallrikar tillsammans dina grillade potatisar. Lägg på aioli och ät omgående. Men glöm inte bort att pressa över saften från din grillade citron eller lime. Alltså det förhöjer smaken ytterligare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *