Ingredienser
4 portioner
Club sandwich
- 4 st. Kycklingfiléer
- 2 pkt. bacon
- 12 st. formfranska
- 16-20 st. rejäla salladsblad
- 2 st. tomater
- 1 st. rödlök
- 2 dl. majonnäs
- 1-2 msk. dijonsenap
- Svartpeppar efter smak
- Salt efter smak
Club sandwich – Recept på krogklassiker. Servera med chips eller pommes frites.
Inledning
Club sandwich kan du äta över hela världen. Den finns på många krogar men även på flygplatser. Jag valde formfranska som bröd, men exempelvis ett surdegsbröd passar också. Jag gillar bröd som efterliknar formen av formfranska. Efter jag fotade bilden så skar jag den diagonalt så jag fick två st. trianglar. Många skär även av ytterkanterna, men för min del får de gärna vara kvar. jag valde att grilla kycklingen, baconet och brödskivorna på min Kamado grill. Men det går självklart bra att tillaga i en stekpanna på spisen. Jag förklarar hur du tillagar din club sandwich på grillen.
Jag serverade min club sandwich tillsammans med pommes frites, ketchup och det som blev över från min sats av majonnäs.
Så här gör du club sandwich
Förberedelse av tillbehör till club sandwich
- Lägg majonnäsen i en skål och tillsätt dijonsenap efter smak och blanda runt. Klart.
- Skölj och skär tomaten i skivor.
- Skala löken och skär den i tunna strimlor. Jag brukar lägga den strimlade löken i iskallt vatten tills det är dags att använda den.
- Skölj salladsbladen och se till så du får fina storlekar som platsar till brödet.
Grilla kyckling, bacon och bröd till club sandwich
- Krydda kycklingen med salt och svartpeppar på båda sidor.
- Krydda baconet med lite svartpeppar.
- Se till att ha hög värme i din grill (200-250 grader) och där du förberett den för indirekt grillning. Det innebär att du har kolen endast på ena sidan, eller ha en deflektorplatta under grillgallret som skapar den ”svala” sidan.
- Börja med att lägga kycklingen på den varma sidan och grilla tills du fått en fin grillyta på ena sidan av kycklingfilén. Se till att ha grillocket på under tillagningen. Sedan vänder du på kycklingfiléerna och steker andra sidan så den också får en grillyta.
- Därefter lägger du kycklingen på den ”svala” sidan av grillen. På den varma sidan lägger du baconet som du grillar på båda sidor så som du gillar att ha dit bacon helt enkelt. Själv gillar jag att tillaga baconet ganska så hårt så det blir knaprigt.
- När baconet nästan är klart, så för det mot den svala sidan för att tillagas klart där tillsammans med kycklingen.
- Tillaga klart kycklingen med grillocket på tills de fått en innertemperatur om 72 grader. Övergrilla inte din kyckling för då blir den torr! Se gärna min temperaturguide.
- När kycklingen är klar så tar du bort kycklingen och baconet från grillen.
- Lägg sedan brödskivorna på den varma sidan och låt dessa få en rostad färg på båda sidor, ungefär som du du rostat brödet i en brödrost. Eftersom du har hög värme så rostas dina brödskivor snabbt. Så håll koll så de inte bränns vid!
Montering av club sandwich
- Skär upp kycklingen i mindre skivor.
- Börja med att lägga en brödskiva på tallrik. Därefter lägger du ett lager av majonnäs, sallad, kyckling, tomat och lök.
- Ha på lite majonnäs på en brödskiva och lägg brödskivan med majonnäsen nedåt.
- Lägg sedan ett lager av majonnäs på ovansidan av brödskivan.
- Därefter lägger du ett lager av sallad, tomat, lök och bacon.
- Bred på ett lager av majonnäs på sista brödskivan och lägg sidan med majonnäs nedåt och tryck ihop din club sandwich något.
Servera club sandwich
Som jag skrev i den inledande texten, så delade jag på min club sandwich efter jag tog bilden. Det är upp till dig och du avgör även om du vill skära bort kanterna. Jag serverade som sagt med pommes frites, men sötpotatis pommes eller lättsaltade chips passar också. Jag tog det jag hade kvar från majonnäsen som dippsås tillsammans med ketchup. Annars har jag recept på tre varianter av dippsåser som du kan testa.