Ingredienser
Majonnäs
- 1 st. äggula
- 1 msk. vitvinsvinäger
- Saft från 1/2 citron (addera efter smak)
- 1 tsk. dijonsenap
- 3 dl. matolja
- Finmalen vitpeppar efter smak
- Salt efter smak
Hemlagad majonnäs är något som alla borde göra! Varför köpa den färdiga när det är enkelt att göra och blir så mycket godare?
Introduktion
Att göra egen majonnäs är inte svårt och är så gott. Jag gillar att gå i med citronsaft. Men beroende på vad du ska använda majonnäsen till, så kanske du vill utesluta detta. Jag har angivit mängden till saften av en 1/2 citron. Men du väljer såklart mängden själv. Smaka av helt enkelt.
Till påsk, jul och räkfrossan vill jag alltid göra min egna. Har du inte provat att göra egen, så är det högt tid att så göra.
Din hemgjorda majonnäs håller upp till en vecka i kylskåpet.
Så här gör du hemlagad majonnäs
- Lägg äggulan och dijonsenap i en bunke. Se till att äggen och dijonsenapen inte är allt för kylskåpskall. Hellre en temperatur som är mer åt rumstemperatur.
- Rör runt innehållet och tillsätt i en fin stråle matolja under konstant omrörning. Det ska vara en neutral matolja som exempelvis rapsolja.
- När ungefär hälften av matoljan hällts i så tillsätter du vitvinsvinägern och rör om. Fortsätt sedan under konstant omrörning att hälla i resterande oljan.
- Tillsätt saften från en halv citron och rör om. Smaka av med salt och peppar.