×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kamado Joe Classic – Mina första intryck

Kamado Joe Classic - Mina första intryck av Classic Joe.

Kamado Joe Classic – Mina första intryck av Classic Joe.

Jag har nyligen köpt mig en Kamado Joe Classic. Sedan jag postade bilder på min Instagram, så har jag fått frågor kring grillen. Det har varit frågor kring exempelvis vad en kamadogrill är, om den är prisvärd, om jag är nöjd och om den är bättre än grillmärken som Weber.

Jag tänkte härmed besvara några av era frågor och samtidigt berätta om mina initiala intryck. Alltså det bör nämnas att jag brukar vara försiktig att ge omdömen på något nytt jag köpt. Men jag kommer att ge er min ärliga uppfattning när jag fått grilla med den under en längre tid och lärt känna min Kamado Joe Classic. Men då det inkommit en del frågor till mig, så ska jag besvara dem och samtidigt ge er min initiala upplevelse av grillen.

Vad är en kamado grill?

Det är en keramisk grill. Den är tung som tusan och när du ska bygga den, så är det en fördel om ni är två. Det är ju den keramiska kroppen som är den tunga biten och man bör vara två personer, när man lyfter den på benen. Det är dessutom inte en grill du flyttar runt hur som helst. Speciellt in om du som jag har grus och gräsmatta som markunderlag. Jag har ställt min på en fast plats och där får den stå.

En keramisk grill håller temperaturen bättre, då den tillskillnad mot en grill av tunn plåt har svårare att behålla värmen. Det gör en kamado grill extra lämpad att använda vintertid. Med en kamado är det också enklare att styra temperaturen än med en klotgrill av plåt.

Det finns många olika märken av kamado grillar, men jag valde Kamado Joe Classic. Det beror på att jag gillar att köpa produkter från kända och etablerade tillverkare, där det finns tillbehör samt reservdelar och där det är högre sannolikhet att tillbehören och reservdelarna finns att köpa under många år. Green Egg ska som exempel också vara en bra grill, men den är betydligt dyrare. Samtidigt får du köpa tillbehören separat, vilket ökar kostnaden ytterligare. Med en Kamado Joe ingår det ett grundutbud av tillbehör, men självklart går det att köpa till ytterligare tillbehör.

Är en kamado bättre än en plåtgrill av märken som exempelvis Weber?

Jag tycker inte riktigt man kan jämföra dem. Precis som man inte riktigt kan jämföra med en gasolgrilI. I min mening är det helt olika typer av grillar. Jag har i skrivande stund bara grillat tre gånger med min Kamado Joe Classic, men min initiala uppfattning är ändå att det är en bättre grill. Jag jämför då med min Weber klotgrill som jag haft sedan många år. Men jag måste ändå säga att Webern är en bra grill. Det ska jämföras mot många andra grillar av plåt jag haft genom åren, som rostat sönder efter några år. Eller som jag bara grillat sönder pga. bristande kvalitet. Min Weber har jag haft i flera år som sagt och det finns inte en tillstymmelse till rostangrepp eller att den inte skulle kunna tjänstgöra i många år till!

Men av det jag testat, så upplever jag att det är enklare at styra temperaturen på min nya Kamado Joe Classic och att den även håller en jämnare temperatur. Jag har också noterat att jag kan grilla betydligt längre på samma mängd kol jämfört med min Weber. Jag har grillat med min Weber vintertid, men har det varit riktigt kallt, så upplever åtminstone jag att det inte varit jätteenkelt att hålla en bra värme. Min Kamdo är som sagt nyinköpt och när jag skriver denna texten så är det i början av juni. Så jag har därmed inte kunnat testa den vintertid. Men av det jag läst, så ska den lämpa sig väl för vintergrill.

Den modellen av Weber som jag har, kostar i skrivande stund ca. 3300kr. Det ska jämföras mot min nya Kamado Joe Classic som kostar ca. 12000kr. Med tanke på det högre priset, så är det ju inte så konstigt att man också får en helt annan grill. Visst jag har sett kamadogrillar som kostar ca. 6000kr också, så nog kan man hitta keramiska grillar i lägre prisklass. Jag har dock ingen erfarenhet av dessa. Jag vill oavsett poängtera att om du väljer att köpa en Weber idag, så kommer du få en bra grill för pengarna.

Är jag nöjd med min Kamado Joe Classic?

Som jag tidigare benämnt, så är jag försiktig i att uttala mig om produkter jag nyligen köpt. Initialt kan du vara jättenöjd, men är du lika nöjd om produkten går sönder efter ett halvår? I min mening ska man uttala sig först efter en längre tid och där man fått testa produkten och dess kvalitéer ordentligt. Men nu ska jag ändå frångå mina principer och ge min initiala uppfattning. Hur känns det hittills helt enkelt.

Alltså jag älskar att grilla och med min Weber är det roligt att grilla. Men med min Kamado Joe Classic är det ROLIGT att grilla. Det är roligare på en annan nivå som är svår att beskriva med ord. Jag längtar efter att få grilla på ett helt annat sätt. Sedan inköpet så har jag nördat ner mig ytterligare i grillens underbara värd. Som jag tidigare skrivit så tycker jag det är enklare att styra temperaturen. Visst jag har fortfarande en del att lära här, men jag ser potentialen på ett helt annat sätt.

Men jag verkar även kunna komma upp i riktigt höga temperaturer av det lilla jag testat. Det borde innebära att man kan göra pizza på ett bra sätt tänker jag. Men det ska även bli kul att på allvar testa grillen vintertid. För det ska den klara av väl och samtidigt hålla temperaturen på ett helt annat sätt än en klotgrill av plåt.

Sen blev jag sugen på rotisseri tillbehöret. Ni som inte vet vad jag menar får googla… Ja det finns ju tillbehör att köpa till min Kamado Joe Classic.

Vad händer härnäst?

Jag lovar att återkomma med mer reflektioner och lärdomar kring min nya Kamado Joe Classic, när jag fått använda den mer. Jag har exempelvis redan publicerat mitt första matrecept och mer recept kommer kan jag lova. Min Kamado Joe Classic ska verkligen få tjänstgöra och ni är välkomna att följa med på min resa.

Om någon undrar så är jag inte på något vis sponsrad av Kamado Joe. Jag har köpt grillen för egna pengar och har här gett er min initiala syn på hur jag upplever den. Har du en Kamado Joe? Eller keramisk grill av annat märke? Vad är din erfarenhet? Skriv gärna en kommentar och berätta.

2 kommentarer

  1. Jonas Karlsson skriver:

   Man hade ju önskat en demovideo här också 🙂
   … och så måste jag säga att jag är en smula avis.

   1. Johan Linnarsson skriver:

    Hej Jonas. Ska se om jag kan få till en video på detta. Har nämligen haft tanken på att börja med video, men är inte riktigt där ännu. 🙂 Men om jag påskyndar detta så. 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *