Friterad pommes – recept på hemmagjord pommes frites som du gör i 3 steg. Det är inte så avancerat som det låter.

Så här gör du friterad pommes

  1. Skär potatisen i strimlor. Jag brukar faktiskt behålla skalet, men skrubbar bort eventuell jord.
  2. Koka upp vatten med ättika och salt.
  3. När vattnet börjar koka, så lägger du i den strimlade potatisen och låter dem få sjuda i ca. 8 minuter. Du vill absolut inte att potatisen kokar sönder, utan de ska behålla sin form och nästan vara klara. Så håll koll.
  4. När potatisen nästan är klara, så lägger du dem på en plåt med hushållspapper under, samt även hushållspapper ovanpå. Här kan du med fördel använda en hålslev att fånga upp den kokta potatisen. Låt din pommes frites få svalna i minst 15-20 minuter. När de svalnat, så kan du ställa in dem i kylskåpet, om du vill fritera dem senare.
  5. Hetta upp olja i en kastrull eller fritös tills oljan får en temperatur om 180 grader.
  6. Fritera din pommes frites i omgångar i 2 minuter. Lägg dem sedan på en plåt med hushållspapper under samt även hushållspapper över. Låt din friterad pommes få svalna i mellan 15-20 minuter. Hushållspappret är till för att suga åt sig oljan.
  7.  Fritera avslutningsvis din pommes frites på 180 grader i 3-5 minuter. Fritera gärna i omgångar. Du vill få en fin färg och din pommes frites ska bli krispiga.

Servera friterad pommes till en trevlig köttbit med god sås eller till hamburgare. Det finns många användningsområden för god pommes frites. Att du ska göra den i 3 steg låter mer avancerat än vad det är. Jag köper sällan den färdiga från fabrik, då detta blir så mycket godare. Prova även gärna mitt recept på friterad sötpotatis pommes.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Friterad pommes

  • 1 kg. mjölig potatis (exempelvis King Edward)
  • Vatten som täcker potatisen
  • 1 msk. 24% ättika
  • 1/2 msk. salt
  • Frityrolja till fritering
Skriv ut receptet