×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Friterad sötpotatis pommes – Recept som du kommer älska

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Friterad sötpotatis pommes

 • 1 kg. sötpotatis
 • 2 dl. potatisstärkelse
 • 1 tsk. rökt paprikapulver
 • Salt

Friterad sötpotatis pommes kan alla göra och här har du ett recept som du kommer älska!

Friterad sötpotatis pommes - Recept som du kommer älska.

Så här gör du friterad sötpotatis pommes

 1. Skär sötpotatisen i 1 cm tjocka strimlor. Behåll skalet!
 2. Lägg sötpotatis strimlorna i kallt vatten i minst 1 timma. Du vill få ut stärkelsen från sötpotastisen. Byt gärna vatten efter halva tiden.
 3. Torka av sötpotatis strimlorna med papper.
 4. Blanda potatismjöl och rökt paprikapulver.
 5. Lägg sötpotatis strimlorna i potatismjöl blandningen och blanda så mjölet täcker sötpotatisen. ”slå” av överflödigt mjöl.
 6. Fritera sötpotatisen i omgångar och inte alla på en gång. Första gången friterar du dem i 6 minuter på 145 grader.
 7. Lägg den friterade sötpotatisen i lämplig skål med hushållspapper i botten, så pappret kan suga åt sig överflödig olja. När du är klar med första friteringsomgången, så är det dags att fritera dem i igen.
 8. Ställ din fritös på 180 grader. När fritösen uppnått rätt temperatur, så friterar du sötpotatisen i 4 minuter på 180 grader. Fritera i omgångar och inte alla på en gång. När de är klara avslutar du med att strö över flingsalt.

Beroende på hur din fritös fungerar, så övervaka dina sötpotatis pommes och smaka av under friteringen om du är osäker. Tidsangivelsen i det sista friterings steget kan variera något med din fritös. Servera dina goda krispiga sötpotatis pommes tillsammans med exempelvis hamburgare, entrecôte eller för sig själv med en god dipp. Jag kan lova att mitt recept på majonnäs är en utmärkt kombination. Kanske även addera lite tryffelolja till majonnäsen? Glöm inte bort att salta dina pommes med flingsalt.
Hur du serverar dina sötpotatis pomes är helt upp till dig. Det viktigaste är att du gör dem och du kommer inte ångra dig!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *