Ingredienser
4 portioner
Champinjonpasta
- 400 g. pasta
- 300 g. champinjoner (gärna skogschampinjoner)
- 1 st. gul lök
- 2 st. vitlöksklyftor
- 1 tsk. torkad timjan
- 1 tsk. dijonsenap
- 4 dl. grädde
- 1 tsk. kinesisk soja
- 1 dl. riven parmesan
- Svartpeppar efter smak
- Salt efter smak
- Smör och olja till stekning
Övrigt:
- Persilja till garnering
- Extra parmesan att riva över
Champinjonpasta – recept på lättlagad husmanskost.
Inledning
Champinjoner är ofta en relativt billig svamp. Den passar mycket bra till att göra en champinjonpasta. Men annan favoritsvamp kommer också passa bra. Man brukar beräkna 100 g. pasta per portion.
Så här gör du champinjonpasta
- Salta pastavattnet och låt vattnet få koka upp för att sedan koka pastan enligt förpackningen. Under tiden så förbereder du själva champinjonsåsen.
- Skala och finhacka löken och vitlöken.
- Skär champinjonerna i mindre skivor.
- Gå i med smör och olja i en stekpanna och värm på medelhög värme. När smöret har tystnat så tillsätter du svampen och steker på tills du börjar få en fin stekyta.
- Tillsätt sedan löken, vitlöken och timjan. Låt steka i några minuter under omrörning. Stek tills löken börjar bli glansig.
- Därefter går du i med grädde och dijonsenap.
- Rör om och låt sjuda ihop tills grädden börjar bli krämig.
- Gå i med soja och riven parmesanost. Blanda ihop
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- När din pasta kokat klart, så går du i med den i stekpannan.
- Blanda runt och smaka av med ev. mer salt och svartpeppar.
- Lägg din champinjonpasta på tallrikar. Riv sedan över extra parmesan, drag några drag med pepparkvarnen och ha på finhackad persilja.
Öl att servera till champinjonpasta
Då jag även har en ölblogg, så vill jag passa på att ge exempel på några öl som du kan servera till. Jag listar dem i ingen speciell ordning.