×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Bookmaker toast med bearnaisesås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 mackor

Bookmaker toast

 • 4 st. skivor av bröd
 • 2 st. bitar entrecôte (300 g.)
 • 2 st. stora gula lökar
 • 2 st. stora tomater
 • 4 st. stora salladsblad
 • Bearnaisesås (ca. 500 ml.)
 • Svartpeppar efter smak
 • Salt efter smak
 • Smör och olivolja till stekning

Bookmaker toast med bearnaisesås – recept med inspiration från originalet.

Bookmaker toast med bearnaisesås - recept med inspiration från originalet. Lättlagad macka med entrecôte som alla kan tillaga.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Bookmaker toast är en klassiker. Den innehåller bröd, sallad, dijonnaise, ett stekt eller grillat kött som entrecôte, pepparrot och äggula. Men det är även vanligt att servera med lök och tomat. Jag personligen är ingen älskare av pepparrot. Alltså i lagom mängd så kan det funka, men när det ska vara mycket, som det faktiskt ska vara i en klassisk bookmaker toast, ja då är inte jag med längre.

Så jag passade på att göra en variant där jag tagit inspiration från originalreceptet. Denna varianten använder bearnaisesås. Du kan slunga din egna bearnaisesås och receptet hittar du här. Eller så kryddar du upp den fabriksgjorda som du köper i butiken. Jag visar hur du ska göra här. Väljer du att göra din egna bearnaisesås, så kanske du får lite över. Inga problem! Den överblivna såsen kyler du ner och gör till ett gott beasmör.

Vilket bröd du väljer är upp till dig, men det ska vara ett rejält bröd som är skärt i ca. 2cm tjocka skivor. Jag valde ett grekiskt lantbröd.

Som sallad väljer du den sallad som du gillar. Jag gillar personligen en sallad där salladsbladet kan täcka hela brödet. Är storleken på salladsbladen mindre, så kan du behöva mer än vad receptet anger såklart.

Jag tillagade min variant på bookmaker taost med bearnaisås på grillen. Jag ställde in så jag på ena halvan av grillade hade på grillgallret och andra halvan hade jag på en sten som jag rostade brödet och stekte löken och tomaterna. Köttet grillade jag på själva grillgallret, som var placerat nära grillkolen. Jag kan ställa in min grill på detta sättet tack vare min Kamado Joe. Men såklart kan du även tillaga allt i en stekpanna i köket inomhus. I receptet förklarar jag hur du gör i en stekpanna.

Så här gör du bookmaker toast med bearnaisesås

 1. Börja med att skära tomaterna i mindre skivor om ca. 1/2-1 cm.
 2. Sedan skalar du löken och skär även den i ringar om ca. 1/2-1 cm. Du vill med löken alltså få lökringar.
 3. Sedan smörar du in brödskivorna med lite smör på båda sidor.
 4. Lägg brödskivorna i stekpannan på medelhög värme och stek till du fått fin rostad yta på båda sidor. Du vill få brödet som om det rostats i en brödrost men där smöret även gett en fin gyllene färg. Lägg bröden på vardera tallrik.
 5. I samma stekpanna går du i med lite olivolja och stekar på löken på båda sidor. Du vill steka löken tills den fått lite stekyta och där den dels upplevs tillagad och mjuknat något, men där den samtidigt fortsatt har en lite rå känsla över sig. Lägg på ett fat när löken stekt klar.
 6. Sedan gå du i med tomatskivorna. Låt steka på i någon minut på medelhög värme, så de börjar mjukna något och fått en aningens stekyta. Se det som att du värmer på tomaterna något. Lägg på fat när de stekt klart.
 7. Därefter går du i med olivolja och smör på högre värme. Salta och peppra köttet på båda sidor. Stek köttet på båda sidor tills du fått en fin stekyta och där du uppnått önskad stekgrad. Här hittar du min temperaturguide. Låt köttet få vila i minst 5 minuter innan du skär upp det.

Bygg din bookmaker toast med bearnaisesås

 1. Lägg brödskivorna på var sin tallrik.
 2. Placera ut salladsbladen.
 3. Därefter fördelar du ut den stekta löken.
 4. Sedan fördelar du ut tomatskivorna.
 5. Sedan skär du köttet i cm-tjocka skivor. Fördela ut köttet på vardera macka.
 6. Avsluta med att ha på bearnaisesås och toppa gärna med lite extra färsk persilja. Några extra drag med pepparkvarnen är inte fel heller.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *