Boeuf bourguignon är smakfull höstmiddag som du även kan servera på våren, sommaren eller vintern.

Så här gör du boeuf bourguignon

  1. Skär högreven i bitar om 2×2 cm tärningar. Avlägsna svålen och skär sidfläsket i cm-tjocka bitar. Behåll svålen för att smaksätta grytan.
  2. Finhacka lök och vitlök. Dela skogschampinjonerna i fjärdedelar.
  3. Salta och peppra högreven och stek på hög värme i stekpanna tillsammans med matolja och smör så det får fin yta. När den stekt klart så lägger du köttet i en gryta med lock.
  4. Stek sidfläsket tills de börjar få en fin stekyta. När det stekt klart så lägger du den i grytan med högreven.
  5. Stek lök, vitlök, champinjoner i några minuter så de får svettas av lite. Lägg sedan i grytan.
  6. Lägg i timjanskvistar och lagerblad i grytan tillsammans med den sparade svålen. Häll över rödvin och kalvfond och eventuellt vatten så att det täcker alla ingredienserna.
  7. Låt grytan få sjuda under lock i ca 4 timmar.
  8. När köket är mjukt och faller lätt isär är grytan redo att servera. Smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att reda av grytan med maizenaredning till en konsistens som du gillar.
  9. Koka haricots verts i lättsaltat vatten. Du vill gärna behålla ett ”bit” i din haricots verts. Blanda dem gärna med en klick smör innan servering.
  10. Koka eller tillaga potatis i ugnen. Jag valde att tillaga potatisen i ugn tillsammans med några morötter. Vill du istället servera din boeuf bourguignon tillsammans ett gott potatismos så passar det bra också.

Boeuf bourguignon är smakfull höstmiddag som du även kan servera på våren, sommaren eller vintern. Men denna maträtt känns väldigt mycket höst för min del. Servera gärna med samma vin som du har i din boeuf bourguignon.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4-6 portioner

Boeuf bourguignon

  • 1 kg. högrev
  • 200 g. rökt sidfläsk
  • 300 g. skogschampinjoner
  • 2 st. gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 l. rött vin
  • 2 st. lagerblad
  • 6 st. kvistar färsk timjan
  • 1 dl. koncentrerad kalvfond
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Maizena till redning
  • 150 g. haricots verts
  • 800 g. potatis
  • Matolja till stekning
  • Smör till stekning
Skriv ut receptet