Älggryta – Recept på mustig viltgryta med smaker av skogen.

Så här gör du älggryta

  1. Skär älgköttet i bitar om ca. 2×2 cm tärningar (min jägarkontakt hade redan skärt upp grytbitarna.
  2. Avlägsna svålen från sidfläsket och skär sidfläsket i cm-tjocka bitar. Behåll svålen för att smaksätta grytan.
  3. Finhacka lök och vitlök. Skär karljohanssvampen i mindre bitar.
  4. Salta och peppra älgköttet och stek på hög värme i stekpanna tillsammans med matolja och smör så det får fin yta. När det stekt klart så lägger du köttet i en gryta med lock.
  5. Stek sidfläsket tills de börjar få en fin stekyta. När det stekt klart så lägger du den i grytan med älgköttet.
  6. Stek karljohanssvampen i lite smör tills den får en fin stekyta. Addera sedan lök, vitlök och stek på i ytterligare några minuter så löken får svettas av lite. Lägg sedan i grytan.
  7. Lägg i timjanskvistar och lagerblad i grytan tillsammans med den sparade svålen från sidfläsket. Häll över rödvin och viltfond och eventuellt vatten så att det täcker alla ingredienserna.
  8. Låt din älggryta få sjuda under lock i ca 4-5 timmar.
  9. När köttet är mjukt och faller lätt isär är grytan redo att servera. Smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att reda av grytan med maizenaredning till en konsistens som du gillar.

Älggryta – Recept på mustig viltgryta med smaker av skogen serverade jag med färskpotatis och sockerärtor. Som alternativ kan ett gott potatismos passa och sockerärtorna kan bytas ut mot exempelvis kokta morötter. Det vin som du har i din älggrytra, är också det vin du bör servera till.

Det går såklart bra att välja torkad karljohansvamp. Blötlägg den först innan du steker. Sidfläsket går också bra att byta ut mot bacon om du har det hemma.

Har du inte tillgång till älgkött, så kan du alltid prova mitt recept på Boeuf bourguignon, där används högrev.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4-6 portioner

Älggryta

  • 1 kg. grytbitar av älg
  • 200 g. rökt sidfläsk
  • 300 g. färsk karljohansvamp
  • 2 st. gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 flaska rött vin
  • 2 st. lagerblad
  • 6 st. kvistar färsk timjan
  • 1 dl. koncentrerad viltfond
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
  • Maizena till redning
  • Matolja till stekning
  • Smör till stekning
Skriv ut receptet