×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Wallenbergare med potatismos, ärtor, brynt smör och lingon

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Wallenbergare

  • 500 g. kalvfärs
  • 4 st. äggulor
  • 3 dl. grädde
  • 1-2 tsk. salt
  • 1 krm. svartpeppar
  • Ströbröd

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl. grädde
  • 2 dl. mjölk
  • 200 g. smör
  • Muskotnöt
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak

Brynt smör

  • 200 g. äkta smör

Wallenbergare med potatismos, ärtor, brynt smör och lingon är klassisk husmanskost som du lyckas med!

Wallenbergare med potatismos, ärtor, brynt smör och lingon.

Så här gör du wallenbergare med potatismos, ärtor, brynt smör och lingon.

Wallenbergare

  1. Lägg äggulor och grädden i en bunke. Vispa samman och smaka av med salt och svartpeppar. Din grund ska smaka översaltat och överpepprat. Dessa smaker neutraliseras när du tillsätter kalvfärsen.
  2. Tillsätt kalvfärsen och blanda tills det blir en fin smet. Låt sedan färsen få vila i 30 minuter.
  3. Forma biffarna i jämna storlekar. En bredd på 8cm och tjocklek på 2cm är bra storlek.
  4. Lägg ströbröd på en tallrik och vänd kalvfärsbiffarna i ströbrödet så det täcker runt om.
  5. Stek biffarna på medelhög värme i olja och smör tills de fått en gyllenbrun stekyta.

Potatismos

  1. Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten.
  2. Koka upp potatisen och låt sjuda i ca. 35-40 minuter, eller tills potatisen är klar. Det ska gå lätt att föra igenom en sticka utan motstånd.
  3. Värm på mjölk, grädde och smör i en kastrull. Det ska inte koka upp utan låt smöret och grädden och mjölken värmas till det är så varmt att smöret smält.
  4. När potatisen är klar så häller du av vattnet och lägger potatisen i en bunke. Ta fram potatispressen och pressa potatisen i kastrullen som du kokat potatisen i. Addera svartpeppar och riven muskotnöt.
  5. Häll över smör, grädde och mjölkblandningen på den pressade potatisen i omgångar. Bearbeta moset med en slickepott tills du får en konsistens på potatismoset som du föredrar.
  6. Smaka av potatismoset med salt och eventuellt mer svartpeppar och riven muskotnöt.

Brynt smör

  1. Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme under kontinuerlig omrörning tills det får en gyllenbrun färg och får en nötig doft. Se till så det inte bränns vid i botten av kastrullen.
  2. Ta av det brynta smöret från spisen. Använd en sked för att ta bort skummet som bildats på ytan av det brynta smöret.
  3. Häll över det brynta smöret i en skål eller kanna.

Servera

Servera dina wallenbergare med potatismos, ärtor, brynt smör och lingon. De gröna ärtorna kokar du upp i ett par minuter i lättsaltat vatten. Vill du göra dina egna rårörda lingon så har jag ett recept. Vår svenska husmanskost blir inte bättre än såhär.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *