×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Viltgryta på bäver med potatismos och haricots verts

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-6 portioner

Viltgryta på bäver

 • 2 kg. bäverkött med ben (bakbenen)
 • 300 g. rökt sidfläsk (jag valde enrisrökt)
 • 150 g. skogschampinjoner
 • 20 g. torkad karljohanssvamp
 • 2 st. stor gul lök
 • 3 st. vitlöksklyftor
 • 10 cm. selleristjälk
 • 6 dl. rödvin
 • 1 msk. tomatpuré
 • 3 st. mortlade torkade enbär
 • 2 st. lagerblad
 • 1 msk. torkad timjan
 • 1/2 dl. koncentrerad viltfond
 • Olja och smör till stekning
 • Maizena till redning

Övriga tillbehör

 • Potatismos
 • Haricots verts
 • Finhackad persilja

Viltgryta på bäver med potatismos och haricots verts är min take på bäver.

Viltgryta på bäver med potatismos och haricots verts är min take på bäver.

Inledning

Det är nog inte alla som ätit eller kommer äta bäverkött. Men det går faktiskt att äta. Jag hade själv ingen erfarenhet av bäver, när jag fick tag på detta från en jägare. Men hur ska man beskriva smaken? Alltså jag kan ju bara beskriva vad jag upplevde efter att det tillagats i grytan. Det är en viltsmak. Har fått information att det har en smak som hare. Det har jag inte ätit själv, men jag skulle själv säga det är åt älg eller rådjur, utan att då smaka som just det. Jag har lite svårt att förklara.

Men hur som haver så hade jag aldrig tillagat bäverkött. Så jag bestämde mig för att göra en gryta. Till den serverade jag potatismos och haricots verts. Toppade även med persilja. Det vin jag hade i grytan, var också det vin jag serverade till. Jag tyckte det smakade bra och vill härmed dela med mig av hur jag gjorde. Sen om detta är den bästa tillagningsmetoden vet jag inte. Har fått tips om att röka bäverkött och ska göra detta på det kött som jag har kvar.

Jag valde bakbenen på bävern, som hade mest kött. Med benen inräknat, så vägde dom tillsammans 2kg. Men utan benen så tänker jag det lär ha vägt ca. 1-1,5 kg. Frambenen och några andra köttdetaljer fryste jag ner för att tillaga vid senare tillfälle.

Jag valde både skogschampinjoner och torkad karljohanssvamp. Har du färsk karljohan eller annan svamp så väljer du det. Eller så kör du bara på skogschampinjoner. Eller bara torkad svamp, men då får du öka mängden.

Jag serverade med potatismos, men du kan välja kokt potatis eller pressad potatis som exempel.

Så här gör du viltgryta på bäver

 1. Lägg karljohanssvampen i en skål och fyll på med vatten. Låt svampen få blötläggas i 30-45 minuter.
 2. Ta sedan upp svampen från vattnet och pressa ur vätskan.
 3. Skär sedan karljohanssvampen i mindre bitar.
 4. Rengör skogschampinjonerna och skär i mindre bitar.
 5. Skär bort svålen från sidfläsket och skär sedan sidfläsket i cm-tjocka tärningar. Spara svålen.
 6. Finhacka löken, vitlöken och sellerin.
 7. Lägg olivolja och smör i en stekpanna och värm på. När smöret har tystnat så lägger du i löken, vitlöken och sellerin och steker på under omrörning på medelhög värme tills löken börjar bli glansig. Lägg sedan i en ugnsgryta med lock.
 8. I samma stekpanna går du sedan i med svamparna, olja och smör. Stek på tills du får en fin stekyta. Lägg sedan i grytan.
 9. Sedan går du i med sidfläsket och steker på tills du fått fin stekyta även här. Lägg sedan i grytan tillsammans med svålen. Men behåll fettet i stekpannan.
 10. Salta och peppra bäverköttet runt om. Stek sedan i fettet från sidfläsket tills du får en brynt stekyta runt om. Lägg sedan köttet i grytan.
 11. Häll ut stekfettet från stekpannan och addera tomatpuré. Stek på i någon minut innan du adderar någon halv dl. med vatten. Skrapa botten av stekpannan så du får med alla smaker. Lägg sedan i grytan.
 12. I grytan tillsätter du sedan rödvin, timjan, lagerblad, enbär och viltfond. Tillsätt vatten om det behövs så det nästan täcker köttet. Kött kan sticka upp ett par-tre cm. över ytan.
 13. Sätt in ugnsgrytan med locket på i mitten av ugnen på 150 grader i 4 timmar.
 14. Efter 4 timmar så tar du ut din viltgryta på bäver. Sedan avlägsnar du köttet och lägger på en skärbräda eller liknande.
 15. Sila skyn som ska bli till en sås i en bunke. Spara svampen och sidfläsket och lägg i en skål.
 16. Skölj din gryta så att de grövsta bitarna som är kvar avlägsnas. Lägg sedan tillbaka skyn och låt koka upp på spisplatta. Red av till den konsistens som du föredrar. Smaka av med ev. salt och svartpeppar.

Servera viltgryta på bäver

Skär upp köttet i valfri storlek. Lägg sedan på tallrikar tillsammans med potatismos, haricots verts och såsen. Toppa sedan med svampen och sidfläsket. Garnera gärna med finhackad persilja. Det vin du har i grytan, är också det vin du serverar till. Därmed väljer du ett vin som du gillar.

Jag vill avsluta med att berätta att några har fått testa köttet från grytan och det har varit blandade upplevelser. Vissa tyckte om det väldigt mycket, med andra var inte lika exalterade. Jag tänker det beror på om man gillar den vilda smaken eller ej. För det är en speciell smak. Jag själv tillhör gänget som gillar smaken.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *