×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ugnsbakad fläsksida med knaprig svål

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Kryddning av fläsksida

  • 1 kg. rimmat hel sidfläsk
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • Zest från 1 citron
  • Svartpeppar efter smak

Basen till den kommande såsen

  • 2 st rosmarinkvistar eller 1/2 msk. rosmarin 
  • 1 st. lagerblad 
  • 1 tsk. torkad timjan
  • 3 dl. rödvin
  • 1/2 st. gul lök

Den färdiga såsen

  • Skyn från tillagningen av fläsksidan
  • 2 dl. grädde
  • 1 tsk. kinesisk soja
  • Maizenaredning
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 1 msk. smör

Stekt grönkål

  • 150 g. grönkål
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 msk. citronsaft
  • 3 dl. vatten
  • Muskotnöt efter smak
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Olja och smör till stekning

Att servera till

Ugnsbakad fläsksida med knaprig svål, god sås och stekt grönkål. Servera med rostad potatis.

Introduktion

Att göra en ugnsbakad fläsksida med knaprig svål kan låta krångligt. Men det är det faktiskt inte och låt inte ingrediensförteckningen skrämma dig. Alltså det är verkligen jättegott och till stora delar så sköter fläsksidan sig själv i ugnen. Jag föredrar att servera med ugnsrostad potatis, men du kan servera med kokt potatis om du vill det. Men även potatismos kan nog också passa när jag tänker efter.

Det vin du har under själva tillagningen av din fläsksvål och som sedan blir din goda sås, är också det vinet du serverar till. Även om jag har en ölblogg och vill rekommendera goda öler, så passar det väldigt bra med rödvin till denna maträtt. Så ingen ölrekommendation denna gång.

Så här gör du ugnsbakad fläsksida med knaprig svål

  1. Torka fläsksidan ordentligt med ett papper och skär sedan svålen som ett kryssat mönster. Jag körde med ca. 1cm mellanrum. Säkerställ så du inte skär igenom hela svålen och når själva köttet.
  2. Finhacka vitlöken och skär den gula löken i grövre bitar.
  3. Peppra undersidan av fläsksvålen. Gnid sedan in vitlöken och citronzest.
  4. Vänd på fläsksidan och krydda med svartpeppar, vitlök och citronzest. Gnid in kryddorna emellan skärningarna på svålen.
  5. Läg fläsksvålen i en ugnsform. Jag valde en som höll måtten 25x20x7cm. Den passade fint för min fläsksida.
  6. Lägg i rosmarin, lagerblad, timjan och den hackade löken på sidorna. Häll sedan på rödvinet runt om fläsksidan. Inte ovanpå. Du vill absolut inte att rödvinet ska komma upp till fläsksvålens kant.
  7. Ställ in i ugnen på 120 grader i 4 timmar. Ha på ett smörpapper som du knycklat ihop. Du vill att fläsksidan ska ångas av rödvinet, men där den också kan ånga undan.
  8. När 4 timmar har gått så tar du ut ugnsformen från ugnen. Rekommenderad temperatur för långkok av fläsksida är 75 grader (well done). Mät med temperaturmätare om du känner dig osäker.
  9. Ställ ugnen på 225 grader och på grillfunktionen.
  10. När ugnen blivit varm så ställer du tillbaka fläsksidan på övre delen av ugnen och håller koll tills skinnet blivit knaprigt. Ta ut fläsksidan när svålen blivit knaprig. Det kan ta ca. 15-30 minuter. Du kan hjälpa svålen på traven om du vill genom att bränna det lite med en gasbrännare. Det gjorde jag själv.
  11. Lägg fläsksvålen på en plan yta för att vila. Skyn silar du i en kastrull till själva såsen.

Sås till ugnsbakad fläsksida med knaprig svål

  1. Skyn har du sedan tidigare silat i en kastrull.
  2. Låt koka upp tillsammans med grädde. Red av såsen till den konsistens som du föredrar med maizena.
  3. Tillsätt soja och smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.
  4. Avsluta med att ha i en klick smör som du rör ihop precis innan servering.

Stekt grönkål till ugnsbakad fläsksida med knaprig svål

  1. Finhacka vitlöken.
  2. Plocka bort grönkålsbladen från stammen om detta inte redan är gjort.
  3. Värm upp en stekpanna på medelhög värme i olja och smör.
  4. Lägg i grönkålen och vitlöken.
  5. Stek på tills grönkålen börjar få stekyta och blivit aningens mjuk. Rör om kontinuerligt.
  6. Tillsätt sedan vatten samt citronsaft och låt grönkålen få sjuda under lock tills den mjuknar och till en konsistens på grönkålen som du föredrar.
  7. Sen lyfter du bort locket så grönkålen får steka tills vattnet försvinner så gott det går. Krydda med salt, svartpeppar och muskotnöt efter smak.
  8. När din grönkål känns färdig efter ditt tycke, så smakar du av med ev. ytterligare salt och svartpeppar och muskotnöt.

Servera ugnsbakad fläsksida med knaprig svål

Servera din ugnsbakade fläsksida med knaprig svål tillsammans med valfri tillagad potatis. Jag valde själv ugnsrostad potatis och det tycker jag passar jättebra. Men som jag nämnt tidigare, så dricker du gärna samma vin som du även använde under själva tillagningen. Alltså välj ett vin som du gillar helt enkelt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *