Ingredienser
4 st. mackor
Svamptoast på champinjoner
- 4 st. bröd av valfri sort
- 150 g. champinjoner
- 2 dl. Grädde
- 1/2 tsk. torkad timjan
- 1 st. schalottenlök
- 1/2 tsk. kinesisk soja
- Riven parmesan till garnering
- Finhackad persilja till garnering
- Smör till stekning
- Salt
- Svartpeppar
Svamptoast på champinjoner – recept på lättlagad svampmacka.

Inledning
En hel del recept anger att du ska ha i mjöl i stuvningen. Jag tycker faktiskt inte det behövs alls, då grädden binder så bra ändå. Använder du mjölk, så kan däremot mjöl behövas, men då är det bättre att göra något annat med champinjonerna än till en svamptoast. Det går naturligtvis bra att välja någon annan svamp som du gillar, eller så blandar du. Att gå i med en skvätt viltfond kan vara trevligt. Lika så att gå i med lite sherry kan också förhöja smaken.
Vilket bröd du väljer är upp till dig. När jag skrev detta receptet, så valde jag barkis. Men du kan också välja rostbröd eller lantbröd som annat exempel. Sen ska du självklart servera öl till. Mer om det längre ner på sidan.
Så här gör du svamptoast på champinjoner – recept på lättlagad svampmacka.
- Skär upp champinjonerna i mindre skivor.
- Finhacka schalottenlöken
- Värm på en stekpanna med smör. Lägg i brödskivorna och stek på tills då fått fin färg på båda sidorna.
- Lägg bröden på var sin tallrik.
- I samma stekpanna går du i med mer smör, löken och champinjonerna.
- Stek på tills champinjonerna fått en fin stekyta.
- Gå sedan i med timjan, grädde, soja, salt och svartpeppar.
- Låt sjuda ihop tills grädden blivit krämig och du fått den konsistens som du föredrar på stuvningen.
- Smaka av med ev. mer salt och svartpeppar
- Fördela ut stuvningen på bröden.
- Riv sedan över parmensanost i den mängd som du föredrar. Avsluta med att finhacka persilja och toppa mackorna med.
Servera öl till svamptoast på champinjoner
Självklart ska du servera öl till din svampmacka. Nedanför har du några förslag på öl som jag tänker kan passa att servera till. Jag listar dem i ingen speciell ordning.