Ingredienser
Lantbröd
- 10-11 dl. vetemjöl
- 2,5 dl. mjölk
- 2,5 dl. vatten
- 25 g. jäst
- 2 tsk. salt
- Kallt vatten till pensling
Lantbröd – Enkelt recept på välsmakande bröd som du lyckas med.

Inledning
Här har ni ett enkelt recept på hur jag gör mitt egna lantbröd. I receptet så förklarar jag hur du gör utan bakmaskin. Eftersom alla inte har tillgång till en bakmaskin. Men har du en bakmaskin, så gör du degen med den såklart. Principen är den samma. Häll den varma vatten- och mjölkbladningen i bunken. Tillsätt jästen och blanda tills den lösts upp. Starta bakmaskinen och addera mjölet i omgångar, medan degkroken eller degrullen arbetar. Glöm inte att tillsätta salt! Med eller utan bakmaskin så kommer du få ett mjukt bröd med hårdare knaprig brödskorpa.
Så här gör du lantbröd
- Häll vatten och mjölk i en kastrull och värm upp till 37 grader.
- Lägg vatten- och mjölkblandingen i en bunke och tillsätt jäst. Blanda runt tills jästen lösts upp med en slev.
- Addera mjöl i omgångar och rör om med en slev.
- När 1/3 av mjölet är tillsatt, så adderar du saltet och blandar runt.
- Fortsätt att addera mjöl och blanda tills det blir svårt att arbeta med sleven i bunken.
- För ut degen på ett bakbord och tillsätt resterande mjöl i omgångar medan du knådar mjölet. Du kanske inte behöver allt mjöl. Du vill att degen ska vara en aningens kladdig.
- Låt degen vila i rumstemperatur med bakduk ovanpå i 45 minuter. Låt degen förslagsvis få jäsa i den bunke du initialt använde.
- Ta fram en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper ovan på. Lägg sedan den jästa degen och forma den som en stor limpa.
- Låt sedan degen få jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
- När ditt lantbröd jäst klart, så ställer du in den i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 35 minuter.
- Ställ ugnen på max värme. Pensla sedan ditt lantbröd med kallt vatten och grädda i ytterligare 5 minuter.
- Ta ut lantbrödet från ugnen och låt svalna på galler innan du börjar äta av brödet.