×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Svamprisotto på stekhäll

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Svamprisotto

 • 400 g. risottoris
 • 150 g. skogschampinjoner
 • 1 st. gul lök
 • 1 st. selleristjälk (längden av ditt pekfinger)
 • 2 dl. vitt vin
 • Ca. 4 l. kycklingbuljong
 • 50-100 g. riven parmesan
 • Smör till stekning
 • Matolja till stekning
 • Svartpeppar
 • Salt

Till garnering

 • 300 g. svamp av valfri sort
 • Olivolja
 • Riven parmesanost
 • Persilja

Svamprisotto på stekhäll – recept på god risotto

Svamprisotto på stekhäll - recept på god risotto. Vilken svamp eller svampar som du väljer är upp till dig. Risotto på svamp är alltid rätt.

Inledning

I detta receptet så förklarar jag hur du gör svamprisotto på stekhäll. Men principen är den samma om du vill göra receptet inomhus på spisen. Förslagsvis så gör du risotton i en större kastrull, eller i två separata stekpannor. Det kan bli för mycket för en stekpanna.

Som grund används rivna skogschampinjoner. Vill du använda annan svamp så gör du det. Men det är också gott att toppa med smörstekta svampar. Jag själv valde att toppa med 100 g. skogschampinjoner, 100 g. ostronskivling och 100 g. shimeji. Det var svamp jag hittade i mataffären. Men du väljer den svamp som du gillar. Vissa gillar bara att använda sig av en svampsort och då gör du det både i grunden och till toppingen.

Jag använder kycklingbuljong till min svamprisotto. Det tycker jag blir godast. Men vill du göra den helt vegetarisk, så väljer du grönsaksbuljong. För min del gick det när jag skrev receptet så gick det åt ca. 4 liter buljong. Men det är alltid svårt att beräkna exakt. Skulle du märka att det behövs mer buljong än du har, så tillsätter du varmt vatten och som du blandar ut med koncentrerad buljong. Men går inte all buljong åt, så fryser du ner det som blev över att använda till annat tillfälle. Exempelvis grunden till en god sås.

Så här gör du svamprisotto på stekhäll

 1. Börjar du med att värma på en god kycklingbuljong. Självklart ska du använda din egna kycklingbuljong och ett recept på det hittar du här.
 2. Dela svamparna du ska ha till garnering i mindre bitar om de är väldigt stora. Du väljer storleken själv, men tänk på att svamp minskar rejält av värmen, så gör dem inte för små.
 3. Riv champinjonerna med ett rivjärn på den grova sidan.
 4. Finhacka den gula löken och sellerin.
 5. Värm på stekhällen på medelhög värme. Jag har tre ringar på min stekhäll, men hade bara igång den innersta och mellersta.
 6. Stek sedan svamparna du ska ha till garneringen i olja och smör tills önskad stekyta. Salta och peppra efter smak. För svampen åt ytterkanten när den stekt klart så de håller sig svala.
 7. Gå i med rivna champinjonerna, selleri och gul lök i mitten av stekhällen. Stek på en stund i olja och smör tills löken blivit glansig.
 8. Gå sedan i med risottoriset och blanda runt.
 9. Därefter går du i med vitt vin och låt allt sjuda ihop tills det vita vinet försvunnit helt.
 10. Sedan adderar du kycklingbuljongen i omgångar. Ta en slev eller två åt gången och arbeta in. När svamprisotton känns för tjock så adderar du mer buljong. Sedan så fortsätter du så.
 11. När risotton är krämig men fortfarande har en kärna kvar i riskornen är risotton klar. Tillsätt då den rivna parmesanosten, blanda runt och smaka av med salt och svartpeppar. Att runda av med en klick smör som du blandar ner är inte fel heller.
 12. Om risotton känns för tjock efter att du adderat parmesanosten, så adderar du lite mer buljong och rör runt.
 13. Toppa med svamparna samt finhackad persilja och ringla över lite god olivolja.

Servera svamprisotto på stekhäll

Det bästa med stekhäll är att låta gästerna få ta sig själva. Låt parmesanost och rivjärn stå tillgängligt så de kan riva över extra parmesanost. ja du kan ju ha olivoljan och pepparkvarnen tillgänglig också, ifall man vill toppa med det också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *