×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rökt fläskfilé med potatissallad

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Rökt fläskfilé

 • 1 st. hel fläskfilé
 • Vitlökspulver efter smak
 • Paprikapulver efter smak
 • Svartpeppar efter smak
 • Salt efter smak

Potatissallad

 • 800 g. färdigkokt fast potatis
 • 1 st. syrligt äpple
 • 3 dl. gräddfil
 • 1 dl. majonnäs
 • 2 tsk. dijonsenap
 • 1 tsk. honung
 • 3 msk. finhackad gräslök
 • Salt
 • Svartpeppar

Rökt fläskfilé med potatissallad – Recept på svensk sommarklassiker.

Rökt fläskfilé med potatissallad - Recept på svensk sommarklassiker.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

Fläskfilé och kall potatissallad är för mig en svensk sommarklassiker. Men självklart kan du äta det året om. I detta receptet så har jag rökt fläskfilén på min offset smoker.

Men om du inte har en offset smoker, så kan du alltid grilla fläskfilén. Jag skulle då se till så grillen ställs in att ha en direkt och indirekt värme. Det innebär att du har grillkolen på halva delen av grillen och det är där som du får själva grillytan. Sen när du fått grillytan, så flyttar du över fläskfilen på den ”kalla” delen av grillen på 150 grader och låter den gå klar under grillock till önskad temperatur.

Eller så steker du fläskfilén i stekpanna med olja och smör. Du kan även ha i smaksättning som vitlök och rosmarin i stekpannan. Sen när du fått stekytan runt om, så ställer du in fläskfilén i ugnen på 150 grader tills köttet nått den innertemperatur som du föredrar.

Alltså jag föredrar att tillaga fläskfilé till 65 grader. Så att den har en aningens rosa kärna. Men vill du köra den well done, då är det 70 grader som gäller.

När det kommer till att röka mat i offset smoker, så vill du eftersträva att hålla en viss temperatur. Men den kommer alltid dala upp och ner beroende på hur mycket ved du matar i eldkammaren och hur fort veden brinner upp. Du vill eftersträva en klar genomskinlig färg på röken. Eller en lätt blå eller lätt vit rök. Du vill absolut inte ha en tjockt vit eller grå/svart rök. Lita inte bara på den inbyggda termometern om det finns, utan ha gärna extra termometrar, så du kan mäta värmen på olika ställen i matkammaren. Se gärna min YouTube-video om där jag går igenom en termometer som jag själv använder. För fläskfilé brukar jag eftersträva en temperatur om 120 grader i matkammaren där köttet tillagas.

Så här gör du rökt fläskfilé på offset smokern

 1. Krydda fläskfilén med salt, svartpeppar, vitlökspulver och paprikapulver.
 2. Tänd på veden i eldkammaren och sikta på att hålla en temperatur om 120 grader i själva matkammaren.
 3. Se även till så du har ett värmetåligt tråg eller skål som du fyller med vatten, för att addera fukt.
 4. När matkammaren kommit upp till 120 grader, så lägger du in fläskfilén. Se gärna till så du har en termometer nära din fläskfilé. så att du kan följa matkammarens temperatur där fläskfilén är placerad.
 5. Tillaga fläskfilén tills den nått den innertemperatur som du önskar. Du kan beräkna en tillagningstid på ca. 45 minuter till en timma. Mät med termometer.
 6. När din rökta fläskfilé är klar, så tar du ut den från matkammaren och låter den vila i minst 10 minuter innan du skär upp köttet. Du kan även servera fläskfilen kall. Då skär du bara upp fläskfilén när det är dags att servera.

Så här gör du potatissallad

 1. Lägg gräddfil och majonnäs i en bunke och vispa ihop dem ordentligt.
 2. Addera dijonsenap, honung, gräslök och rör om igen.
 3. Smaka av med salt och svartpeppar.
 4. Skär den kokta potatisen i tärningar och hacka äpplet i små tärningar. Blanda varsamt runt med övriga ingredienser.

Servera din potatissallad med rökt fläskfilé på var sin tallrik, precis som på bilden ovan. Men denna rätt är också perfekt att ha på buffén, tillsammans med en mängd andra maträtter. Då kan detta receptet räcka till fler än 4 portioner, beroende på vad du serverar i övrigt. Potatissalladen kan du med fördel tillaga tidigare under dagen. Förvara den bara i kylskåp tills det är dags att äta.

Förslag på öl att servera servera till rökt fläskfilé med potatissallad

Du har väl inte missta min ölblogg? Här har du några förslag på öl som jag tänker kan passa till. Listar dem i ingen speciell ordning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *