×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ragu på picnicbog, potatismos och haricots verts

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-6 portioner

Ragu på picnicbog

  • 1 kg. picnicbog på bit
  • 1 st. röd chili
  • 3 st. stora champinjoner
  • 1 st. stor gul lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. selleristjälk lång som ett finger
  • 2 msk. tomatpuré
  • 5 dl. rödvin
  • 400 g. krossade tomater
  • 2 msk. torkad timjan
  • 2 msk. torkad oregano
  • 1/4 msk. rosmarin
  • 1/2 tsk. kanel
  • 2 st. lagerblad
  • Olja och smör till stekning

Övrigt

  • Potatismos
  • Haricots verts
  • Persilja till garnering

Ragu på picnicbog, potatismos och haricots verts är mumsigt långkok.

Ragu på picnicbog, potatismos och hariocts verts är mumsigt långkok.

Inledning

Denna ragu på picnicbog är ett långkok. Själva picnicbogen ska tillagas i ugn på 5 timmar. Du kan göra denna ragu dagen innan om du vill, eftersom den då blir ännu godare faktiskt. Det beror på att smakerna sätter sig ytterligare. Men att servera direkt går naturligtvis jättebra också. Jag serverade ragun tillsammans med potatismos. Det passar finfint tycker jag. Men att servera till pasta eller ris skulle också kunna passa om du vill det. Men jag föreslår ändå potatismos här. Det vin du har i din ragu, är också det vin du dricker till.

I detta receptet förutsätter jag att du vet hur du gör ett mumsigt potatismos. Annars har du ett recept här.

Haricots verts är enkelt att tillaga. Lägg så mycket du anser dig behöva i en kastrull med lock. Ha på vatten så det täcker och salta. Låt vattnet få koka upp, för att sedan koka i någon minut under lock. Häll sedan av vattnet. Du kan exempelvis här sedan smaksätta dina haricots verts med en matsked smör om du vill. Det brukar jag göra.

Så här gör du ragu på picnicbog

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. I en ungsgryta med lock går du i med rödvin, krossade tomater, timjan, oregano, rosmarin, kanel och lagerblad. Skär även champinjonerna i fjärdedelar och lägg i.
  3. Skala löken och skär i grova bitar. Vitlöken skalar du och hackar i mindre bitar. Även sellerin hackar du i mindre bitar.
  4. Krydda din picnicbog med salt och svartpeppar runt om.
  5. Lägg matolja och smör i en stekpanna och bryn din picnicbog runt om, så du får en fin stekyta. Lägg sedan picnicbogen i grytan med övriga ingredienser.
  6. I samma stekpanna går du sedan i med löken, vitlöken och sellerin och steker på i ett par minuter. Behövs mer olja och smör så har du i det.
  7. Forma ett hål i mitten av pannan och addera tomatpuré. Låt tomatpurén få steka under omrörning i någon minut. Sedan blandar du tomatpurén med övriga ingredienser i pannan. Stek på ytterligare i någon minut. Sedan för du över allt till ugnsgrytan.
  8. I samma stekpanna har du i någon dl. med vatten. Låt vattnet få koka upp och rör om. Detta kallas för att déglacera och du får då ut alla smakerna från stekpannan. Häll i vattnet i gryten.
  9. Sätt in ugnsgrytan med locket på i mitten av ugnen på 150 grader i 4 timmar.
  10. Efter 4 timmar så tar du ut grytan och strimlar upp köttet i fina strimlor med ex. två gafflar. Här kan du smaka av med salt och svartpeppar om du vill.
  11. Ställ sedan in grytan i ugnen men denna gången utan lock i ytterligare en timma. Eftersom du vill att vätskan ska börja dunsta bort.
  12. Efter totalt 5 timmar så tar du ut din ragu på picnicbog. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera ragu på picnicbog, potatismos och haricots verts

Lägg potatismos på tallrikar. Sedan har du på din ragu samt haricots verts. Toppa med finhackad persilja och dra även några extra drag med pepparkvarnen. Det vin du har i din ragu, är gärna det vin du serverar till. Så se till att välja ett gott vin här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *