×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Potatismos – tips och trix för gott mos

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Potatismos

 • 1 kg potatis
 • 2 dl. grädde
 • 2 dl. mjölk
 • 200 g. smör
 • Muskotnöt
 • Svartpeppar
 • Salt

Potatismos – tips och trix för gott mos som passar till så många maträtter.

Så här gör du potatismos

 1. Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten.
 2. Koka upp potatisen och låt sjuda i ca. 35-40 minuter, eller tills potatisen är klar. Det ska gå lätt att föra igenom en sticka utan motstånd.
 3. Värm på mjölk, grädde och smör i en kastrull. Det ska inte koka upp utan låt smöret och grädden och mjölken värmas till det är så varmt att smöret smält.
 4. När potatisen är klar så häller du av vattnet och lägger dessa i en bunke. Ta fram potatispressen och pressa potatisen i kastrullen som du kokat potatisen i. Addera svartpeppar och riven muskotnöt.
 5. Häll över smör, grädde och mjölkblandningen på den pressade potatisen i omgångar. Bearbeta moset med en slickepott tills du får en konsistens på potatismoset som du föredrar.
 6. Smaka av potatismoset med salt och eventuellt mer svartpeppar och riven muskotnöt.

Potatismos – tips och trix för gott mos

Hur man gör ett gott potatismos är såklart en smaksak och det finns naturligtvis olika tillvägagångssätt. Se till att välja en mjölig potatis. Kind Edward, Matilda, Bellona, Provita och mandelpotatis är exempel på potatis som fungerar fint. Det finns de som behåller skalen under kokningen och skalar efteråt, medan andra skalar potatisen först. Själv skalar jag alltid potatisen innan kokning, för jag har personligen inte kunnat märka några speciella smakförbättringar. Dessutom blir det bara jobbigare att skala potatisen när den är rykande het. Jag pressar alltid potatisen genom en potatispress. Det gör att man får ett lite finare mos, men självklart kan du använda elvispen om du föredrar det.

Jag brukar värma på en blandning av smör, grädde och mjölk till mitt potatismos. Men ju mer grädde och smör du använder, desto godare och onyttigare blir det. Skulle du våga att ha i 500g smör till 1kg potatis? Många använder kylskåpskall mjölk, grädde och smör. Problemet är att du då kyler ner moset. Undvik att kyla ner moset! Salt, svartpeppar och riven muskotnöt är smakmässiga krav från min sida. Undvik att köpa färdigmald svartpeppar och muskotnöt. Beroende på vad du ska servera moset till så kan man också krydda upp det med finhackad persilja eller dill. Riven parmesanost är också gott att krydda moset med. Ja vissa tycker även om att pressa i vitlök.

Hur du gör ditt potatismos är helt upp till dig. Smaka av, testa och våga gå utanför gränsen för vad du vanligtvis gör med ditt mos.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *