×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Krämig risotto med svamp och sidfläsk

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Risotto

  • 400 g risottoris
  • 200 g svamp av blandad sort
  • 50 g sidflsk
  • 1 gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • Kycklingbuljong
  • 50 g parmesan
  • Smör
  • Olivolja
  • 2 msk timjan
  • Svartpeppar
  • Salt

En krämig risotto fungerar alla dagar i veckan. Denna risotto är smaksatt med svamp och sidfläsk.

Så här gör du

1. För att få till en krämig risotto så börjar du med att värma på en god kycklingbuljong. Självklart ska du använda din egna kycklingbuljong och ett recept på det hittar du här.
2. Finhacka lök, vitlök och selleri.
3. Hacka blandsvampen. Valet av svamp väljer du själv som exempelvis champinjon, kantarell och karljohanssvamp. Det går bra att bara välja en svampsort också. Använder du torkad svamp så lägger du dem i blöt 30 minuter innan tillagning.
4. Hacka sidfläsket i tärningar.
5. Lägg i löken, vitlöken, sellerin, svampen, sidfläsket och timjan i en större kastrull och stek på medelhög värme tillsammans med olivolja och smör tills allt får en fin stekyta.
6. Tillsätt riset och rör om en stund och häll sedan i det vita rumstempererade vinet. Viktigt att vinet inte är kallt så du kyler ner risotton. Låt vinet få koka in i riset tills det blir torrt.
7. Tillsätt den varma kycklingbuljongen i omgångar under konstant omrörning. Det är viktigt att buljongen är varm. När risotton upplevs blir för tjock så spär du på med mer buljong.
8. När risotton är krämig men fortfarande har en kärna i riskornen är risotton klar. Tillsätt den rivna parmesanosten och smaka av med salt och svartpeppar.
När du lägger risotton på tallriken så avslutar du med att riva på permesanost och ringla över en fin olivolja. Det vinet du använder i risotton är rekommenderat att dricka till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *