×
×

Sök på Johans mat

Köttbullar – klassiskt recept som alla lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-8 portioner

Köttbullar

  • 500 g. nötfärs
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 dl. grädde
  • 1 msk. soja
  • 3 msk. oxfond
  • 1 dl. panko ströbröd
  • 1 st. ägg
  • 2 tsk. dijon
  • 25 drag med svartpepparkvarnen
  • 1+1/2 tsk salt
  • Smör till stekning

Köttbullar – klassiskt recept som alla lyckas med. Så även du.

Köttbullar - klassiskt recept som alla lyckas med. Så även du.

Så här gör du köttbullar – klassiskt recept som alla lyckas med

  1. Skala och finhacka den gula löken. I sama veva finhackar du även vitlöken.
  2. Lägg hälften av den råa gula löken i en bunke. Resterande lök och vitlök lägger du i stekpanna och steker med smör tills löken fått svettas av och fått en glansig yta. Eftersom rå och stekt lök har olika smaker, så vill jag addera båda smakerna i köttbullarna.
  3. Lägg den stekta löken och vitlöken i bunken med den råa löken.
  4. Tillsätt sedan grädde, oxfond, soja, panko ströbröd, ägg, dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda ordentligt och låt stå i ca. 20 minuter så smeten får sätta sig.
  5. Tillsätt sedan nötfärsen och blanda ordentligt. I början kan du använda dig av en slev, för att sedan enklast använda dina rena händer. Låt smeten sedan få stå i kylskåp i ca. 20 minuter.
  6. Forma dina köttbullar i ca. 2cm tjocklek för hand, det tycker jag är en lagom storlek. Fukta gärna dina händer med vatten, eftersom det då går enklare att forma dem. Jag fick 36 köttbullar på denna köttbullesmet.
  7. Värm en stekpanna på medelhög värme och lägg i smör och olja. När smöret tystnad så steker du dina köttbullar tills de får en fin stekyta och är tillagade helt igenom.

Servera dina köttbullar till exempelvis potatismos och gräddsås, eller varför inte till en pasta och tomatsås. Att göra en trevlig köttbullemacka är inte fel heller, tillsammans med en god rödbetssallad. Vad gjorde du? Kommentera gärna och inspirera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *