×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad ryggbiff med rödvinssmör

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. portioner

Grillad ryggbiff, potatis och tomat

 • 800 g. fast potatis
 • 4 st. fina bitar av ryggbiff
 • 4 st. stora tomater
 • 100 g. smör
 • Salt
 • Svartpeppar

Rödvinssmör

 • 1 st. rödlök
 • 2 dl. rött vin
 • 200 g. normalsaltat smör
 • 1 tsk. torkad timjan (eller ett par kvistar färsk timjan)
 • 1 st. lagerblad
 • Svartpeppar efter smak

Övrigt

 • Persilja till garnering

Grillad ryggbiff med rödvinssmör, potatis och tomat är smakfull grillad middag.

Grillad ryggbiff med rödvinssmör, potatis och tomat är smakfull grillad middag.
Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

I detta receptet utgår jag från att du grillar maten. Har du ingen grill så går det att även tillaga i ugn och spis. Ja då ugnsrostar du potatisen och köttet steker du i stekpanna med olja och smör. Likaså steker du tomaterna. Men personligen jag tycker denna rätt smakar som bäst när den får grillas.

Det du ska göra med din grill, är att se till så grillen har en varm och ”kall” sida. Du kan antingen se till så kolen bara ligger på ena sidan av grillen, eller att du med en grill som Kamado Joe har en deflektorplatta på ena sidan under gallret som skyddar mot den direkta värmen från kolen.

Med denna tillagningsteknik så har du då en ”kall” sida där du på ett enklare sätt kan varmhålla exempelvis den grillade potatisen och där du på den varma sidan tillagar köttet.

Vilken innertemperatur som du väljer på köttet är upp till dig. Personligen gillar jag ett rosa kött, gärna mot rare hållet. Är du osäker på vilken temperatur som passar dig, så har jag en lista på innertemperaturer för kött, fågel och fisk.

Vad gäller potatisen, så tycker jag man ska välja en fast potatis. Välj gärna inte för stora potatisar och se gärna till så de har en någorlunda jämn storlek.

Rödvinssmöret kan du med fördel göra tidigare. Ställ bara in i kylskåpet tills dess att smöret ska användas. För fotograferingens skull så gjorde jag en form som efterliknar queneller. Men det går lika bra att bara klicka på smöret eller med hjälp av plastfolie forma smöret som en rund tjockare stav. Du väljer själv.

Men nog pratat, det är dags att tillaga grillad ryggbiff med rödvinssmör, potatis och tomat.

Så här gör du din rödvinssmör

 1. Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull.
 2. Tillsätt sedan timjan, lagerblad och rödvin.
 3. Låt koka upp och koka tills du har ett par matskedar kvar av rödvinet. Låt sedan svalna.
 4. Lägg rumstempererat smör i en skål. Avlägsna lagerbladet och tillsätt sedan det nedkokta rödvinet med lök och timjan.
 5. Blanda runt och smaka av med svartpeppar.

Så här gör du grillad ryggbiff, potatis och tomat

 1. Skala potatisen om du föredrar det. Men jag gillar att ha skalet på, för det är också smak. Koka potatisen i saltat vatten tills de är i princip klara. Detta kan du göra på spisen.
 2. Låt potatisen få svalna lite och trä på spett.
 3. Lägg smör i en skål som tål grillens värme. Krydda med svartpeppar (jag tog 10 drag med pepparkvarnen).
 4. Tomaterna skär du i halvor. Krydda gärna tomatens köttsida med lite salt och svartpeppar.
 5. Tänd på grillkolen och invänta att kolen är redo att användas.
 6. Lägg på skålen med smör på den varma sidan av grillen, så att smöret börjar smälta. Sedan placerar du skålen på den kalla sidan av grillen.
 7. Lägg potatisen på den varma sidan och vänd dem då och då. Alltså du vill få en fin grillyta på din potatis. Pensla potatisen med det smälta smöret i omgångar under tiden.
 8. När potatisen börjar se fin ut, så lägger du dem på den kalla delen av grillen.
 9. Lägg på tomaterna med köttsidan neråt på den varma delen av grillen. Låt grilla på köttsidan en stund för att sedan vända på tomaterna. Du vill få grillyta på tomaterna, men se till så du inte grilla sönder dom helt. Ta från grillen när de grillat klart, eller placera på den kalla sidan.
 10. Salta och peppra köttet. Grilla sedan köttet på så hög värme du kan på båda sidor. Du vill få en fin grillyta och samtidigt få en fin kärna i köttet. Ja om du nu inte vill servera köttet well done. Välj helt enkelt den grad på köttet som du föredrar.
 11. Ta köttet från grillen när det är klart och låt vila i 5 minuter. Du kan även plocka bort dina grillade potatisar tomater från grillen, om du så inte redan gjort.
 12. När köttet fått vila klart, så skär du upp köttet i strimlor. Potatisen avlägsnar du från spetten.

Grillad ryggbiff med rödvinssmör, potatis och tomat

Lägg potatis, ryggbiff och tomat på var sin tallrik. Avsluta med att lägga på en klick med rödvinssmör. Att krydda köttets snittyta med lite salt och svartpeppar är inte helt fel tycker jag. Lägg gärna på lite hackad persilja. Eftersom det bidrar med ytterligare god smak.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *