×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Chili con carne – recept med bönor och öl

Ingredienser

kniv-gaffel-sked6-8 portioner

Chili con carne

  • 500 g. nötfärs
  • 2 st. röd chili
  • 2 st. stora gula lökar
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. röd paprika
  • 1 st. selleristjälk lång som ett finger
  • 1 msk. tomatpuré
  • 2 msk. oxfond
  • 3 msk. chilisås
  • 33 cl. Chimay Blå eller annan öl
  • 400 g. krossade tomater
  • 1 tsk. mald spiskummin
  • 1/2 tsk. kanel
  • 400 g. färdigkokta vita bönor
  • 400 g. färdigkokta kidneybönor
  • Olja och smör till stekning

Övrigt

  • Persilja till garnering
  • Smetana (naturell yoghurt eller crème fraiche kan passa som alternativ)
  • Bröd och ost eller ris

Chili con carne – recept med bönor och öl. Som öl valde jag Chimay Blå.

Chili con carne - recept med bönor och öl. Som öl valde jag Chimay Blå.

Inledning

Detta är min variant på den klassiska rätten chili con carne. Jag har öl i min gryta och i detta receptet valde jag en Chimay Blå och det passade utmärkt. Jag är förövrigt inte sponsrad av Chimay om någon undrar. Men läs gärna recensionen. Men annan öl av stilar som exempelvis belgisk mörk ale, porter eller stout kan också passa. Det viktigaste är att du väljer en mörk, komplex och smakrik öl anser jag.

Chilihettan är individuell och hur mycket du gillar. I receptet använder jag mig av två röda chili. Jag gillar när chilin finns där, utan att ta överhand. Är du känslig för hettan, så går du ner på en. Men gillar du att det ska vara riktigt starkt, ja då har du i mer. Alltså provsmaka chilin som du ska tillsätta. Eftersom det får avgöra mängden.

Din chili con carne ska i detta recept tillagas i ugnen i 4 timmar. Alltså jag tycker denna maträtt är ett långkok. Det är bara bönorna som du ska tillsätta den sista timman.

Till chili con carne kan du servera ett gott bröd. Med ost till om du vill det. Eller så kör du på nykokt ris. Jag toppar gärna med persilja och serverar smetana eller naturell yoghurt. Men crème fraiche kan passa också om du bara har det hemma.

Så här gör du chili con carne

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala löken och vitlöken. Finhacka sedan löken och vitlöken.
  3. Skär av ändarna med stammen på chilin och skär sedan chilin på hälften. Gröp ur kärnhuset om du vill det och finhacka sedan chilin.
  4. Finhacka sellerin.
  5. Avlägsna kärnhuset från paprikan och skär i mindre bitar om ca. 1/2-1 cm.
  6. Värm på olja och smör i en stekpanna på medelhög värme. När smöret smält så tillsätter du lök, vitlök, chili, selleri och paprika. Stek på tills löken och vitlöken blivit mjuk och glansig.
  7. Lägg sedan allt i en ugnsfast form med lock.
  8. I samma stekpanna har du i ytterligare olja och smör. När smöret börjat smälta så tillsätter du köttfärsen. Stek på ordentligt. När köttfärsen stek igenom, så fortsätter du att steka. Du vill eftersträva en brynt yta på köttfärsen, men inte så den är bränd. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Lägg den stekta köttfärsen i grytan.
  10. I samma stekpanna går du i med tomatpuré. Stek på i någon minut. Sedan har du i lite vatten som du låter få koka med i någon minut. Med vattnets hjälp fångar du upp tomatpurén och alla smaker i från stekpannan. Häll detta i grytan.
  11. I själva grytan tillsätter du krossade tomater, chilisås, oxfond, spiskummin, kanel och ölen.
  12. Ställ in grytan i mitten av ugnen under lock och låt tillagas i 3 timmar.
  13. Lägg bönorna i en sil, så de får rinna av. Skölj även bönorna under rinnande vatten. Lägg bönorna i grytan och blanda. Smaka av med salt och svartpeppar.
  14. Ställ sedan in i ugnen utan lock i ytterligare 60 minuter. Du vill göra detta för att avdunsta vätska. Upplevs den börja bli för tjock, så sätter du tillbaka locket.
  15. Efter 4 timmar tar du ut grytan från ugnen. Smaka av med ev. mer salt och peppar.

Servera chili con carne – recept med bönor och öl

Lägg din chili con carne på tallrikar. Därefter lägger på en klick smetana och toppa med färsk persilja. Servera med valfritt ljust bröd eller med nykokt ris. Du kan byta ut smetana mot crème fraishe eller naturell yoghurt. Men jag tycker personligen att smetana lämpar sig bäst.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *