Svamp och sidfläsk med polentamos – recept på god middag.

Så här gör du svamp och sidfläsk med polentamos

  1. Lägg den torkade svampen i vatten i 45 minuter. Pressa sedan ut vattnet från den blötlagda svampen med dina händer och hacka svampen grovt. Spara på vattnet som svampen legat i.
  2. Finhacka lök, vitlök och chili.
  3. Skär av svålen på sidfläsket om den finns och skär sidfläsket i cm tjocka tärningar.
  4. Dela tomaterna i halvor.
  5. Stek lök, vitlök, chili, timjan och svamp i olja i 3-4 minuter på mellanhög värme. Tillsätt mer olja om pannan går torr.
  6. Tillsätt sidfläsket och stek på i ytterligare några minuter under omrörning.
  7. Tillsätt 10 msk. av vattnet som den torkade svampen legat i samt 2 msk. koncentrerad viltfond. Tillsätt även tomaterna.
  8. Låt steka på medel värme i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar under tillagningen.
  9. Häll vatten och kycklingfond i en kastrull och låt koka upp. När det börjat koka så ställer du plattan på låg värme.
  10. Tillsätt polentan och rör om kontinuerligt under hela tillagningstiden.
  11. Låt polentamoset få tillagas på låg värme i  15 minuter (följ förpackningens angivelser då avvikelse kan förekomma). Smaka av med salt och svartpeppar under tiden.
  12. Efter 15 minuter så tillsätter du smör och riven parmesanost och rör runt ordentligt.

Lägg polentamos på tallriken och den stekta blandningen av svamp och sidfläsk ovanpå. Avsluta med att riva över parmesanost. I detta recept används torkad vild svamp. men det går utmärkt att använda annan svamp som exempelvis färska champinjoner. Använder du färsk svamp, så ersätter du vattnet som den torkade svampen varit i med vanligt vatten.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Svamp och sidfläsk med polentamos

  • 10 g torkad karljohan
  • 20 g. Torkad trattkantarell
  • 500 g. rimmat sidfläsk
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. gul lök
  • 10 st. körsbärstomater
  • 1/2 msk. timjan
  • 1/2 st. röd chili
  • 2 msk viltfond
  • 10 msk. av vattnet från svampen
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Olivolja till stekning
  • Parmesanost till garnering
  • Färsk persilja till garnering

Polentamos

  • 1+1/2 dl. polenta (variation kan förekomma, läs förpackningen)
  • 7 dl. Vatten (variation kan förekomma, läs förpackningen)
  • 3 msk. koncentrerad kycklingfond
  • 25 g. smör
  • 2 dl. riven parmesan
  • Svartpeppar efter smak
  • Salt efter smak
Skriv ut receptet