×
×

Sök på Johans mat

Smörgåstårta med räkor och lax är mumsig svensk klassiker

Ingredienser

kniv-gaffel-sked8 smörgåstårtsbitar

Räkröra

  • 400 g. skalade räkor
  • 2 dl. créme fraiche
  • 2 dl. majonnäs
  • 2 tsk. dijonsenap
  • 1 st. rödlök
  • 3 msk. dill
  • 1 msk. gräslök
  • 2 tsk. kaviar på tub
  • 80 g. rom
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Laxröra

  • 300 g. lax
  • 2 dl. créme fraiche
  • 2 dl. majonnäs
  • 2 tsk. dijonsenap
  • 1 st. rödlök
  • 3 msk. dill
  • 1 msk. gräslök
  • 2 tsk. kaviar på tub
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Dekoration

  • 300 g. skalade räkor
  • 3 dl. majonnäs
  • 3 dl. crème fraiche
  • 5 msk. dill
  • 100 g. krasse
  • 8 st. citronskivor
  • 8 tsk. rom

Övrigt

  • 24 st. brödskivor av formfranska
  • 6 st. hårdkokta ägg

Smörgåstårta med räkor och lax är mumsig svensk klassiker. Välj den lax som du gillar.

Smörgåstårta med räkor och lax är mumsig svensk klassiker. Välj den lax som du gillar.

Inledning

Smörgåstårta är en riktig svensk klassiker. Alltså jag älskar verkligen smörgåstårta som kan innehålla allt från räkor, skinka, ost, leverpastej, ägg, gurka, majonnäs, vindruvor och rädisor.

Men denna typen av smörgåstårta har en tendens att spreta i smaken. Alltså nu gillar jag det ändå, men det är trevligt att också göra en smörgåstårta som håller sig till ett tema. Som exempelvis denna smörgåstårta som har fokuset på räkor och lax. Alltså jag valde själv en kallrökt regnbågslax. Men det går lika bra att välja en varmrökt- eller gravad lax.

Så här gör du smörgåstårta med räkor och lax

  1. Förbered formfranskan genom att med kniv skära bort ytterkanten. Ytterkanterna kan du skiva ner i mindre bitar och göra till krutonger.

Räkröra

  1. Finhacka lök, gräslök och dill.
  2. Tillsätt alla ingredienser förutom salt, peppar, rom och räkor och blanda runt.
  3. Smaka av blandningen med salt och svartpeppar.
  4. När du tycker röran smakar bra så tillsätter du romen samt de skalade räkorna som gärna har grovhackat i mindre bitar. Rör runt varsamt.

Laxröra

  1. Finhacka lök, gräslök och dill.
  2. Tillsätt alla ingredienser förutom salt, peppar och laxen. Blanda runt.
  3. Smaka av blandningen med salt och svartpeppar.
  4. Skärm laxen i mindre bitar.
  5. När du tycker röran smakar bra så tillsätter laxen. Men rör runt varsamt, så du behåller dina fina bitar och inte mosar dem.

Montering av smörgåstårta med räkor och lax

  1. Lägg 8 st. bröd på en valfri bricka. Jag valde själv en av mina skärbrädor som är stor nog. Men se till så du får plats med 8 bröd och att de kan ligga ihop. Jag hade smörpapper under.
  2. Fördela ett jämt lager av räkröran så den täcker alla bröden och ända ute i kanterna. Drag gärna några drag med pepparkvarnen efteråt.
  3. Skiva äggen i tunna skivor och fördela ut äggen jämt över räkröran.
  4. Nu är det dags att lägga nästa lager av formfranska. Med andra ord 8 st. brödskivor som du lägger ovanpå.
  5. Fördela ut laxröran i ett jämt lager så den täcker alla bröden och även ute i kanterna. Drag gärna några drag med pepparkvarnen.
  6. Nu lägger du det sista lagret av formfranska. Alltså dina sista 8 st. brödskivor.
  7. Nu är det dags att dekorera. Börja med att blanda crème fraiche, majonnäs och 3 msk. dill i en bunke. Använd en slickepott för att fördela ut blandningen ovanpå bröden och på sidorna i ett jämt tunt lager.
  8. Krydda ovansidan med 2 msk. dill.
  9. Fördela sedan ut räkorna i ett jämt lager.
  10. Skär citronskivor som du delar på hälften och lägg en citronskiva på varje bit.
  11. Lägg en tesked med rom på varje smörgåstårtsbit.
  12. Avsluta med att klippa krassen och fördela på sidorna.

Servera smörgåstårta med räkor och lax

Din smörgåstårta måste inte ätas direkt. Faktum är att jag tycker den blir godare om den får stå ett par timmar i kylskåpet. Men du kan låta den stå längre än så. Alltså att äta en smörgåstårta dagen efter den gjorts klagar då inte jag över. Med andra ord så kan du förbereda din smörgåstårta i god tid.

Alltså jag tycker en bit är mättande nog, så denna räcker till 8 personer skulle jag säga. Men är ni riktigt stora i maten så räcker den bara till 4 personer… En kan ju äta två bitar bara för att det är gott.

Dryckesförslag till smörgåstårta med räkor och lax

Eftersom jag har en ölblogg, så vill jag såklart tips om öl du kan dricka till din smörgåstårta. Jag tänker öl av stilarna pilsner, lager eller en pale ale passar. Men även en saison eller tripel kan passa bra. Men jag skulle exempelvis inte välja en stout eller IPA. Nedan får du några förslag på öl som jag har recenserat.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *