×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Smördegsrullar med prosciutto och västerbottensost

Ingredienser

kniv-gaffel-skedSmördegsrullar

  • 250 g. smördeg
  • 80 g. prosciutto crudo skinka
  • 2 rejäla matskedar med crème fraiche
  • Zest från 1 citron
  • 1/2 st. rödlök
  • 1+1/2 dl västerbottensost
  • 3 msk. gräslök 
  • 1 st. äggula
  • Peppar efter smak
  • Salt efter smak

Smördegsrullar med prosciutto och västerbottensost är lättlagade smördegssnurror.

Smördegsrullar med prosciutto och västerbottensost är lättlagade smördegssnurror.

Inledning

Dessa smördegsrullar passar att servera till buffén, eller som ett trevligt snack till fördrinken. De är lättlagade passar bra at servera ljumna. Men du kan även göra dem i förväg och servera kalla om du nu vill det. Men ska jag ändå ge en rekommendation, så serverar du dem ljumna.

Jag valde att köpa färdig smördeg på rulle. Den höll måtten 25×25 cm och hade en tjocklek på ca. 3 mm. Jag behöll den storleken och receptet är anpassat därefter. Alltså du anpassar ingredienserna efter din storlek. Den färdiga smördegsrullen skar jag upp i ca. 2cm bitar och jag fick 11 st. bitar.

Så här gör du smördegsrullar med prosciutto och västerbottensost

  1. Tag fram en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper.
  2. Lägg ut smördegen på bakplåtspappret.
  3. Fördela ut crème fraiche över hela ytan.
  4. Riv sedan över skalet från citronen jämt fördelat.
  5. Sedan har du på salt och svartpeppar.
  6. Därefter fördelar du ut finhackad rödlök över hela ytan.
  7. Fördela osten och sedan finhackad gräslök.
  8. Därefter lägger du på skinkan i ett jämt lager.
  9. Rulla sedan ihop till en rulle.
  10. Pensla smördegen med uppvispad äggula runt om (undersidan kan du skippa).
  11. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 20 minuter. Läs på förpackningen för din smördeg, om grader och tillagningstid är annorlunda. Det är klart när du fått en gyllene yta och där smördegen tillagats klart.
  12. För av smördegsrullen från ugnsplåten och lägg på ett svalt ugnsgaller. Du kan behålla ugnsplåtspappret medan rullen svalnar.

Servera smördegsrullar med prosciutto och västerbottensost

När smördegsrullen svalnat något, så skär du upp i mindre bitar. De är som godast när det fått svalna lite och blivit mer ljumna. Men du kan äta dem när de svalnat helt också. Jag tänker att du då skär upp bitarna när det blir dags att servera. Förvara då i kylskåpet tills det är dags att servera.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *