Smashed cheeseburger – Recept på ostburgare med dubbla puckar. När du vill unna dig en snabblagad och god hamburgare.

Så här gör du smashed cheeseburger – recept på ostburgare med dubbla puckar

  1. Forma två större köttbullar om 150 g. vardera. Se till att de håller ihop, men pressa dem inte så de blir jättekompakta.
  2. Bred på lite smör på innansidan av hamburgerbröden.
  3. Sätt stekpannan på spisen på hög värme. När den blivit varm så lägger du på hamburgerbröden med den smörade sidan mot stekpannan. Låt steka i 1-2 minuter eller tills de fått en rostad fin färg utan att bli brända.
  4. Tillsätt smör och lägg i köttbullarna i stekpannan. Använd en stekspade för att pressa ut köttbullarna. Det gör inget om de blir lite ojämna och inte 100% runda, för det är meningen med smashed cheeseburger.
  5. Salta och peppra på ovansidan och på en av köttpuckarna lägger du på senap. Låt dem få steka i ca 3 minuter.
  6. Vänd på köttpuckarna och salta och peppar på ovansidan. Den köttpucken som du inte la senap på lägger du på lite ketchup. Toppa även denna köttpuck med finstrimlad lök. Lägg en ostskiva ovanpå båda köttpuckarna.
  7. Fyll avslutningsvis ett glas med lite vatten. Häll i stekpannan och lägg på ett lock. Ångan från vattnet får osten att smälta fint.  Låt steka i ca. 3 minuter.
  8. Lägg undersidan av hamburgerbrödet på en tallrik och lägg på köttköttpucken med ketchup och lök på. Lägg sedan köttpucken med senap ovanpå och avsluta med att lägga på hamburgerlocket. Servera din smashed cheeseburger omgående.

Vill du göra fyra hamburgare så fyrdubblar du bara receptet. Servera gärna med friterad pommes till, eller varför inte friterad sötpotatis pommes? Visst skulle du kunna kompletera dina hamburgare med tomat, gurka och sallad, men det blir sådär gött onyttigt utan.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 1 portioner

Smashed cheeseburger

  • 300 g. nötfärs
  • 1 st. hamburgerbröd
  • 2 st. skivor ost (ex. port salut eller cheddar)
  • 1/4 gul lök
  • 1 msk. senap
  • 1 msk. ketchup
  • 2 msk. smör
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Skriv ut receptet