×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Smashad potatis med kryddsmör, parmesan och ströbröd

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4-8 portioner

Smashad potatis

  • 800 g. potatis
  • Riven smakrik ost efter smak (exempelvis parmesan eller västerbottensost)
  • 4-6 msk. panko ströbröd
  • 4 msk. olivolja
  • Svartpeppar efter smak

Kryddsmör

  • 200 g. normalsaltat smör
  • 2 st. schalottenlökar eller 1/2 mindre gul lök.
  • 5 st. soltorkade tomatbitar i olja
  • 2 tsk. färsk dragon
  • 2 dl. vatten
  • Saften från 1/2 citron
  • Skalet från 1 st. citron
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 2 tsk. färsk persilja
    15 drag med pepparkvarnen
  • 1 tsk. salt

Smashad potatis med kryddsmör, parmesan och ströbröd är helt enkelt krossad potatis med extra smak.

Smashad potatis med kryddsmör, parmesan och ströbröd är helt enkelt krossad potatis med extra smak.

Inledning

Smashad potatis innebär att du nästan kokar klart potatis. Sedan lägger du potatisen i en ugnsfast form och trycker till dem något. Ja så de blir lite smashade och därav namnet smashad potatis. Vill du kalla dem för krossad potatis så går det bra också. Sedan ska de tillagas i ugn för att få lite trevlig yta. Men det är då här som man också kan toppa potatisen med vad du egentligen gillar. Ja för att bygga på smakdimensioner till din potatis.

I detta receptet så toppar du potatisen med ett kryddsmör, parmesanost och panko ströbröd. Ja lite olivolja på är ju inte fel heller. Sen swosh in i ugnen, eller som i mitt fall där jag tillagade mina smashade potatisar på grillen. Jag har en Kamado grill där man på ett förträffligt sätt kan tillaga mat på en mängd olika sätt.

Gällande ditt kryddsmör, så kommer du antagligen inte använda allt smör. Det som blir över kan du med fördel frysa ner och använda vid ett senare tillfälle. Detta kryddsmör passar förövrigt jättebra till kött.

Hur mycket ost du vill ha på väljer du själv. Men tänk på att det fortfarande är en potatisrätt. Jag tänker att osten inte ska ta överhand helt. Med fördel väljer du en smakrik ost som parmesan eller västerbottensost.

Vad gäller själva potatisen, så valde jag en svensk färskpotatis, eftersom det i skrivande stund var säsong för dessa. Det går bra att låta din kokta potatis svalna om du vill tillaga dem senare under dagen. Med andra ord är smashad potatis något du kan förbereda tidigare under dagen och bara tillaga när det väl blir dags.

Om du ska grilla smashad potatis

Vill du grilla dina potatisar, då har du kol på bara halva sidan av grillen. Du kan ha kol över hela grillen, men då är det bra om du har någon deflektorplatta på ena halvan av grillen. Det du vill eftersträva är en varm och ”kall” zon. Det du gör är att tillaga potatisen på den kalla zonen.

Så här gör du smashad potatis

  1. Lägg din potatis i saltat vatten och låta koka upp för att sedan sjuda tills de nästan är klara. Känn med en sticka. Jag valde att behålla skalet under kokningen, men vill du skala så gör du det.
  2. När potatisen kokat klart så häller du av vattnet och potatisen kan därefter svalna helt om du vill.

Kryddsmör till smashad potatis

  1. Ta fram smöret från kylskåpet och låt det rumstempereras. Eftersom det blir lättare att arbeta med smöret när du ska göra ditt kryddsmör.
  2. Finhacka schalottenlök, soltorkade tomater och dragon.
  3. Lägg det i en kastrull tillsammans med vatten, salt och svartpeppar.
  4. Riv över skalet från en citron med ett zestjärn. Dela sedan på citronen och pressa i saften från den ena citronhalvan.
  5. Koka upp och låt det sedan sjuda tills det kokat torrt. Håll uppsikt när det börjar bli torrt så det inte bränns vid.
  6. När allt kokat torrt, så låter du det svalna. Ett tips är att ställa kastrullen i ett vattenbad.
  7. När innehållet i kastrullen svalnat, så lägger du det i en skål tillsammans med det rumstempererade smöret.
  8. Finhacka vitlök och persilja och lägg i och blanda runt. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Om smöret inte ska användas direkt, så ställer du bara in det i kylskåpet.

Färdigställ och tillaga smashad potatis

  1. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem något med ett finger eller en sked. Men tryck inte för mycket så du mosar dom helt och hållet.
  2. Lägg ut klickar av ditt kryddsmör på varje potatis.
  3. Riv över ost efter smak.
  4. Avsluta med att ringla över olivolja. Några extra drag med pepparkvarnen är inte fel heller.
  5. Tillaga i ugn eller på grill på 225 grader i ca. 15 minuter, eller tills de fått en fin färg.

Servera din smashade potatis omgående till exempelvis kött, fågel eller fisk.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *