Shakshuka – Recept på äggrätt från Tunisien och som är populär i Nordafrika och Mellanöstern.

Så här gör du shakshuka

  1. Finhacka lök, vitlök och chili.
  2. Stek lök, vitlök och chili i olivolja på medelhög värme. Stek tills löken börjar bli glansig, då du inte vill ha en brynt yta.
  3. Tillsätt paprikapulver och spiskummin. Stek på i någon minut under omrörning.
  4. Forma ett hål och lägg i tomatpuré och låt steka i någon minut under omrörning. Blanda sedan allt i stekpannan att få steka i ytterligare någon minut..
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och blanda runt och låt sjuda på medel värme i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Klägg äggen på var sin sida i stekpannan.
  7. Smula sedan över fetaost. Undvik att smula över äggulan, eftersom den så lätt kan spricka.
  8. Låt allt få sjuda under ett lock i ca. 10 minuter eller tills äggvitan gått från genomskinlig till vit.
  9. Garnera din shakshuka med finhackad persilja och gräslök. Drag gärna några drag med svartpepparkvarnen.

Servera shakshuka tillsammans med gott bröd. Här har jag exempelvis testat rostad formfranska, barkis och även knäckebröd funkar enligt mig. Men en favorit är ändå libabröd eftersom jag tycker tunnbröd passar så himla bra till denna rätt. Detta är en trevlig frukosträtt att äta på helgen eller om du har en ledig dag och vill ta en senare långfrukost. Den passar även bra att äta som brunch. Recept på shakshuka kan variera lite. Hur gör du din? Skriv gärna en kommentar nedan.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Shakshuka

  • 400 g. krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 1 st. gul lök
  • 1/2-1 st. röd chili
  • 1 msk. tomatpuré
  • 75 g. fetaost
  • 1 tsk. spiskummin
  • 1 tsk. paprikapulver
  • 4 st. ägg
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 2 msk. finhackad gräslök till garnering
  • 2 msk finhackad persika till garnering
Skriv ut receptet