×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Saffransaioli – Enkelt grundrecept på aioli

Ingredienser

kniv-gaffel-skedSaffransaioli

  • 1-2 st. vitlöksklyftor (börja med en och smaka av)
  • 1/2 msk. vitvinsvinäger
  • 1 st. äggula
  • 1 tsk. dijonsenap
  • 2,5 dl. neutral olja
  • Saften från 1/2 citron
  • 0,5 g. saffran (1 st. förpackning)
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Saffransaioli – Enkelt grundrecept på aioli som passar till exempelvis fisk och skaldjur.

Saffransaioli - Enkelt grundrecept på aioli som passar till exempelvis fisk och skaldjur.

Inledning

När du gör din saffransaioli, så tycker jag du ska börja med en vitlöksklyfta. Låt din aioli få stå en stund och smaka av om du vill ha i mer vitlök. Mängden vitlök är ju en smaksak. Alltså jag gillar själv smaken av vitlök, men den ska inte ta över helt i min mening.

Din aioli kan du med fördel göra i förväg, så den är klar att bara servera. Förvara den bara i kylskåp helt enkelt. Denna aioli passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur som exempelvis fisk- och skaldjurspett.

Så här gör du saffransaioli

  1. Lägg rumstempererad äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt även saffran och med ett fint rivjärn så river du i en vitlöksklyfta.
  2. Vispa ihop och tillsätt oljan i en fin stråle under kontinuerlig omrörning. Men häll inte på för mycket olja, för då hinner den inte gifta sig med ägget och skapa emulsion. Du ska få en fast konsistens.
  3. Pressa över citronsaft och blanda runt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Låt din aioli få stå i kylskåp i ca. 20 minuter och smaka om du vill ha i mer vitlök. Annars låter du aiolin få stå i kylskåpet tills servering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *