Ingredienser
Saffransaioli
- 1-2 st. vitlöksklyftor (börja med en och smaka av)
- 1/2 msk. vitvinsvinäger
- 1 st. äggula
- 1 tsk. dijonsenap
- 2,5 dl. neutral olja
- Saften från 1/2 citron
- 0,5 g. saffran (1 st. förpackning)
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Saffransaioli – Enkelt grundrecept på aioli som passar till exempelvis fisk och skaldjur.
![Saffransaioli - Enkelt grundrecept på aioli som passar till exempelvis fisk och skaldjur.](https://www.johansmat.se/wp-content/uploads/2021/06/saffransaioli.jpg)
Inledning
När du gör din saffransaioli, så tycker jag du ska börja med en vitlöksklyfta. Låt din aioli få stå en stund och smaka av om du vill ha i mer vitlök. Mängden vitlök är ju en smaksak. Alltså jag gillar själv smaken av vitlök, men den ska inte ta över helt i min mening.
Din aioli kan du med fördel göra i förväg, så den är klar att bara servera. Förvara den bara i kylskåp helt enkelt. Denna aioli passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur som exempelvis fisk- och skaldjurspett.
Så här gör du saffransaioli
- Lägg rumstempererad äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt även saffran och med ett fint rivjärn så river du i en vitlöksklyfta.
- Vispa ihop och tillsätt oljan i en fin stråle under kontinuerlig omrörning. Men häll inte på för mycket olja, för då hinner den inte gifta sig med ägget och skapa emulsion. Du ska få en fast konsistens.
- Pressa över citronsaft och blanda runt. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt din aioli få stå i kylskåp i ca. 20 minuter och smaka om du vill ha i mer vitlök. Annars låter du aiolin få stå i kylskåpet tills servering.