×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rökt skinka på offset smoker

Ingredienser

kniv-gaffel-skedRökt skinka

 • Rimmad okokt skinka
 • Yellow mustard
 • Vitlökspulver efter smak
 • Paprikapulver efter smak
 • Svartpeppar efter smak
 • Vatten
 • Äppelcidervinäger

Övrigt

 • Slaktarpapper eller ungsfolie.

Rökt skinka på offset smoker – När rökte du senast din julskinka, påskskinka eller helgskinka?

Rökt skinka på offset smoker - När rökte du senast din julskinka, påskskinka eller helgskinka? Johans mat visar hur du lyckas.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

Inledning

I mellandagarna brukar jag köpa okokt rimmad julskinka. Alltså julskinka är faktiskt bara en vanlig skinka som man satt en. juletikett på. Men det som gör den bra att handla i mellandagarna, är att den är billigare och blir ett billigt och gott pålägg.

Mitt favoritsätt att tillaga skinkan, är att tillaga den sous vide. Spana gärna in det receptet som du hittar här. Men ett annat trevligt sätt att tillaga skinkan på, är att röka den. Du behöver då en rök och själv har jag en offset smoker.

Hur du kryddar skinkan är upp till dig. Om det nu är jul, ja då kan du krydda den som jag gör på min julskinka jag länkade ovan. Här har jag dock inte valt smaker som man förknippar med julen. Din rökta skinka behöver heller inte griljeras.

Jag har en termometer som gör att jag kan ansluta upp till 6 termometrar. Du kan läsa mer om den här. Fördelen är att jag kan sätta upp termometrar på flera ställen i matkammaren, samt att jag kan stoppa in en termometer i det kött eller fisk jag tillagar.

Skinkan brukar jag placera längre från eldkammaren. Där jag placerar skinkan, ställer jag även en termometer, så jag kan mäta vad temperaturen är på just den platsen. Det du vill eftersträva är då att den platsen ska hålla runt 120 grader. Det kan även vara bra att stoppa in en termometer i skinkan, så du även mäter den temperaturen. Men det ska vara en termometer som där du kan läsa temperaturen utanför matkammaren, så du slipper öppna locket.

Om din skinka får alldeles för mycket färg, då lindar du bara in den i slaktarpapper eller ugnsfolie. Det var dock inget som jag behövde göra under tillagningstiden. Spana gärna in videon ovan som du kan se som ett komplement till detta recept.

Jag tog ut skinkan när den nått en innertemperatur om 67 grader. Eftersom den stiger i efterhand om den står i rumstemperatur. Då blir den saftig och god. Men vill du köra den på högre grader så gör du det. Spana gärna in min temperaturguide.

Så här gör du rökt skinka på offset smokern

 1. Behåll nätet på skinkan. Pensla in den med senapen runt om.
 2. Krydda med svartpeppar, vitlökspulver och paprikapulver så det täcker skinkan.
 3. Värm upp din offset smoker och eftersträva så platsen där du ska tillaga skinkan håller 120 grader genom hela tillagningstiden.
 4. Lägg in din skinka i matkammaren och fyll ett värmetåligt tråg med vatten.
 5. Stäng luckan och låt skinkan få tillagas i 3 timmar.
 6. Blanda vatten och äppelcidervinäger i en sprayflaska 50/50 och spraya skinkan efter 3 timmar och stäng luckan igen. Sedan sprayar du skinkan varje halvtimma tills skinkan nått en innertemperatur om 67-68 grader. För min del blev den klar efter 4,5 timmar.
 7. Ta ut skinkan och linda in den i slaktarpapper (om detta inte gjorts tidigare). Men ugnsfolie går också om du bara har det.
 8. Låt skinkan få vila i minst 3 timmar innan du börjar skära i den. Den är god att äta lite ljummen eller så låter du den svalna för att ställa in i kylskåpet och så äter du den dagen efter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *